Hrvatski dan bez duhanskog dima- korizma kao idealno vrijeme za prestanak pušenja

Na prvi dan korizme – Pepelnicu, svake godine obilježava se Hrvatski dan nepušenja. Kako je to dan kada se većina ljudi odriče nečega, to je najbolji datum za pušače da se pokušaju odreći cigareta i da razmisle o svojoj ovisnosti koja je skupa, štetna za zdravlje i škodljiva za sve oko njih. U srijedu, 2. ožujka, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije će u suradnji s Gradskom ligom protiv raka, Medicinskom školom i izviđačkim klubom Javor obilježiti Hrvatski dan nepušenja na Trgu Ante Starčevića u Osijeku u vremenu od 10 do 13 sati. Više o tome za naš radio rekla je doktorica Senka Samardžić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Rak pluća jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u RH. Godišnje se otkrije više od 3000 novih slučajeva raka pluća, velikom većinom u pušača, rekla je Samardžić.

Doktorica Samardžić naglasila je kako je kod prestanka pušenja najvažnija podrška okoline.

Osim zdravstvenih benefita, financije također mogu biti dobar poticaj za prestanak pušenja, zaključila je Samardžić, a mi dodajemo i podatak kako prosječni pušač u Hrvatskoj, koji puši gotovo kutiju dnevno, godišnje na cigarete potroši više od 10 tisuća kuna.

Pogoci: 21

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 − 14 =

Vrijeme danas