I u Đakovu povećan interes za strukovna zanimanja

Ove godine bilježi se porast upisa u srednje strukovne škole i obrtnička zanimanja. Razlog se svakako može pripisati intenzivnoj popularizaciji strukovnih deficitarnih zanimanja, a zasigurno treba istaknuti i veliku ulogu Agencije za strukovno obrazovanje te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Osjeti li se ovaj trend i u Đakovu? Raste li interes za obrtnička zanimanja? Saznali smo od Mirka Ćurića, ravnatelja Srednje strukovne škole Antuna Horvata. U srednjoj strukovnoj školi zadovoljni su s upisom, planirano je 200 učenika, a za sada je upisano 170, što je u skladu s očekivanjima, odnosno s prosjekom koji je škola imala u zadnjih nekoliko godina.

Kao i svake godine od četverogodišnjih zanimanja, veliki interes bio je za računalnog tehničara odnosno za programiranje te za sva strojarska i elektro-zanimanja. Osim toga, u školi su zadovoljni i s prehrambenom strukom.

Ministarstvo svakako pomaže, dodaje Ćurić, posebno deificitarnim zanimanjima za kojima je velika potreba na tržištu rada. Podsjetimo i na medijsku kampanju pod nazivom “Gdje su ruke, ima i struke” čiji je cilj upravo promovirati strukovna zanimanja – doprijeti do učenika završnih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja i potaknuti ih na upis u deficitarna zanimanja.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 × two =