”Ispod radara”- film o herojima hrvatskog neba danas u Đakovu

Igrano-dokumentarni film ‘Ispod radara’, film koji govori o hrabrim zrakoplovcima 1. Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, bit će danas prikazan u Đakovu. Riječ je o filmu scenarista i redatelja Stipe Majića Pipe u kojem je prikazano djelovanje zrakoplovaca na samom početku Domovinskog rata, koji su se istaknuli u dostavi hrane I lijekova opkoljenom Vukovaru te izbacivanju improviziranih eksplozivnih naprava po neprijateljskim položajima. Prvi Samostalni zrakoplovni vod Osijek osnovan u jesen 1991. godine na prijedlog pukovnika Marka Živkovića da se u obrambene svrhe angažiraju tada dostupni sportski i poljoprivredni zrakoplovi. U kratkom vremenu stvorena je eskadrila koja je Vukovarcima dostavljala humanitarnu pomoć, a s druge strane djelovali su I borbeno na neprijateljske položaje. U filmu će danas biti prikazano djelovanje postrojbe od svega 53 čovjeka, najavio je za naš radio Željko Radoš jedan od osnivača zrakoplovnog voda.

Drugog prosinca 1991. godine poginuli su pripadnici voda; pilot pukovnik Marko Živković i pukovnik Mirko Vukušić te padobranac poručnik Ante Plazibat i poručnik Rade Griva.

Sve to prikazano je u filmu „Ispod radara“ koji će svoju đakovačku premijeru doživjeti danas u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

fifteen − 15 =