Izložba Foto-kino kluba Đakovo u Zagrebu

Danas 14. ožujka u Galeriji Vladimira Horvata u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe fotografija Foto kino kuba Đakovo, koji je prošle godine obilježio 70 godina svoga rada.

Prvih godina od osnutka 1951. godine, rad kluba isključivo je baziran na foto-amaterizmu. Tek krajem 1950-ih godina, korištenjem kamere u privatnom vlasništvu člana Ivana Germovšeka uz foto, razvija se i filmski amaterizam. Od 1971. do 1979. godine, jednom mjesečnom prije kino projekcije prikazivana je “Filmska kronika Ðakovštine”. Time je nastala vrlo vrijedna arhivska građa koja je i danas u posjedu Kluba. Snimanjem manifestacije “Đakovački vezovi” rađa se ideja o organiziranju filmskog festival na temu folklora. U međuvremenu, ostvarena je suradnja s Televizijom Zagreb koja je trajala do 1989. godine. U tom periodu televizija je objavila 338 priloga Kluba snimljenih u Ðakovu i Ðakovštini. Također, suradnjom s udrugom “Đakovački rezovi” ideja o festivalu folklora pretočena je u 2010. godine u međunarodni etno-film festival “Srce Slavonije”, navodi fotografkinja Silvija Butković.

Na današnjoj izložbi “Pogled iz ravnice” bit će izloženo 40 fotografija od 18 autora đakovačkog Foto kino kluba, a izložba je na rasporedu od 18 sati. Za sve zainteresirane bit će otvorena do 24. ožujka 2022. godine.

Izvor i foto: Silvija Butković, Foto-kino klub Đakovo

Hits: 6

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

seventeen − one =