‘Jelinek vs. Jelinek’ gostuje u Đakovu

Replike iz drame Što se dogodilo nakon što je Nora napustila svoga muža austrijske nobelovke Elfride Jelinek i citati iz poznatih kolumni Žuži Jelinek u režiji i izvedbi Made Peršić čine monodramu ‘Jelinek vs. Jelinek’.

Ovu hvaljenu i interaktivnu predstavu đakovačka publika može pogledati u petak 30.11.2018. u Hrvatskom domu Đakovo s početkom u 21 sat. Predstava je namijenjena odraslim osobama.

Publika u predstavi igra važnu ulogu. Za vrijeme predstave potiče se pijenje, druženje i slobodnije ponašanje . Na publiku se ne vrši pritisak, ona sudjeluje kad želi. Četvrtog zida, kako se popularno zove nevidljivi zid koji izvođača dijeli od publike, nema. Mada Peršić kretnjama i načinom govora odlično imitira dijelove iz Žužinih kolumni.

Predstava započinje fragmentom monologa Ibsenove Nore koja ustaje protiv licemjerja građanskog društva i institucije braka. Dva su moguća i oprečna puta kojima je Nora mogla proživjeti svoj postibsenovski vijek. Prva, ona Elfriedina, zaplela se u novi, prividno liberalniji, no jednako licemjerni i ograničavajući sustav ovisnosti o “muškom svijetu”, a druga, ona tobožnja Žužina Nora, ostvaruje se kao posve pragmatična žena koja pristaje na pravila igre kako bi njima manipulirala i tek tako doživjela katarzu potpune emancipacije. (H. Ivanković)

Dramatizaciju predstave potpisuju Tomislav Čadež i Mada Peršić.

Organizator predstave je PPN, a ulaznice se mogu kupiti kod organizatora ili dva sata prije predstave ispred blagajne kina.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eleven + 2 =