Još samo dva tjedna otvoren je natječaj za rad udruženja poljoprivrednika

Europa potiče udruživanje poljoprivrednih proizvođača u proizvođačke grupe i organizacije jer su samo udruženi poljoprivrednici konkurentni i lakše nastupaju na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Program ruralnog razvoja RH kroz mjeru 9 financira upravo rad takvih udruženja poljoprivrednika s do 100.000 eura godišnje, odnosno 500.000 eura kroz pet godina. Zašto je udruživanje toliko važno, za naš je radio pojasnio Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Poljoprivredni proizvođači polako počinju shvaćati da sami ne mogu opstati i da je udruživanje i zajednički nastup na tržištu, prema dobavljačima i prema otkupljivačima  – jedini pravi put.

Iz Programa ruralnog razvoja financira se „hladni pogon“ takvih udruženja, pa se proizvođači mogu posvetiti isključivo proizvodnji. Uz sva administrativna rasterećenja i papirologiju koja je svedena na minimum, želja je da poljoprivredni proizvođači uistinu budu samo poljoprivredni proizvođači, a ne računovođe, konzultanti, pregovarači ili utjerivači dugova kao što je do sada bio slučaj . Na ovom natječaju na raspolaganju je više od 26 milijuna kuna, a otvoren je do 19. studenog ove godine. Po zatvaranju ovog natječaja bit će otvoren novi.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

nine + 9 =