Jubilej: 150 godina Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije

Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije sa svojim siječanjskim izdanjem ušao je u 151. godinu otkako je izašao prvi broj ovog crkvenog časopisa na hrvatskom jeziku, a ubraja se među tri najstarija časopisa u Hrvatskoj.

Posebnost je i u tome što su zahvaljujući digitalizaciji, brojevi od 1873. godine uvršteni u Digitalnu knjižnicu Đakovačko-osječke nadbiskupije osim brojeva od 2020. do danas, koji su dostupni u tiskanom izdanju. Glasnik, odnosno Vjesnik je bio i jest svjedok svoga vremena, svjedok mnogih važnih događanja i ključnih procesa u našoj Crkvi i domovini, piše na početku novog, siječanjskog broja urednik prof. dr. Boris Vulić.

Cilj je ovoga prvog projekta zaštita vrijednih izvornika Glasnika/Vjesnika, najstarijeg crkvenog odnosno vjerskog časopisa na hrvatskom jeziku koji kontinuirano izlazi, kao i omogućavanje mrežnog pretraživanja i korištenja svih njegovih sadržaja, što je važan preduvjet za nova polja istraživanja našega crkvenog, društvenog i povijesnog konteksta.

Povodom toga, u Đakovu će se 4. i 5. svibnja 2023. održati proslava jubileja 150 godina postojanja Vjesnika. Bit će upriličeno zahvalno misno slavlje, svečana akademija i međunarodni znanstveni simpozij o Vjesniku.

Pogoci: 11

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

six + sixteen =

Vrijeme danas