Jurjevčani u Šemovcima

Četrdesetak članova Matice slovačke Jurjevca Punitovačkog sudjelovalo je u subotu 26. listopada u Šemovcima, Općina Virje u Koprivničko- križevačkoj županiji na manifestaciji „Zvuci tradicije uz pjesmu i delicije“ u organizaciji Turističkog Putopisa „Zelena i Plava Hrvatska“, na kojoj su se uz domaćine predstavili i gosti Cerja Letovaničkog (Sisačko- moslavačka županija), Novak i- Sveta Nedjelja (Zagrebačka županija) te Udruga cimbalista Hrvatske.

Na manifestaciji folklornog, glazbenog u scenskog stvaralašta i promociji gastro specijaliteta, autentične kuhinje, domaćih proizvoda, autohtonih delicija uz prezentaciju rukotvorina, domaćih radinosti i očuvanih starina iz četiri županije, Jurjevčani su se predstavili slovačkim plesovima i pjesmama dječje folklorne i ženske pjevačke skupine, štandovima brojnih delicija među kojima i poznatim specijalitetima polesnjakom i korbačikima te unikatnim predmeta likovne grupe.

Jurjevčani su predstavili i jurjevačko dječje i žensko narodno ruho, bili su dio modne revije „Ljepota mode i dizajna“, a Mirko Knežević je predstavio punitovačku Općinu i jurjevačku Maticu uz svoje četiri pjesme o Slavoniji i Đakovu te humoristički monolog. Jurjevčani su ponijeli priznanja za najkreativniji ukrasni predmet (ježevi od šuške), najbolji izvorni specijalitet (polesnjak) i najljepši narodni vez, a ponijeli su u lente druge pratilje „Zeleno- Plave Kraljice“ etno stila (Verica Drga), prve pratilje „Zeleno- Plave Kraljice“ modnog stila (Madlen- Maria Drga) i lentu Kraljice Šarma- Kraljice Simpatičnosti (Anđela Majdiš).

Treće je ovo sudjelovanje jurjevačke Matice slovačke ma manifestacijama Turističkog putopisa „Zelena i Plava Hrvatska“, srpanj ove godine – Delnice, i kolovoz prošle godine – Ravna Gora.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

20 − fifteen =