Književna nagrada “Stjepan Kranjčić” đakovačkom književniku Mirku Ćuriću

U župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima u subotu 4. prosinca održana je završna svečanost 13. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” na kojoj su dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Zora nebom zarudjela”. Riječ je o jedinom nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

Natječaj je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2021., a stručni ocjenjivački sud u kojem su bili izv. prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. Sanja Nikčević i vlč. Anđelko Katanec sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni na završnoj svečanosti, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 88 autora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s ukupno 130 književnih radova (74 pjesme, 24 kratke priče, 8 putopisa, 12 eseja i 11 monodrama). Od pristiglih radova, 36 je radova (18 pjesama, 6 kratkih priča, 5 putopisa, 4 eseja i 3 monodrame) objavljeno u zborniku „Zora nebom zarudjela”, a 15 je radova nagrađeno.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Mirku Ćuriću iz Đakova za esej „Pet razmatranja o opraštanju”, druga nagrada dodijeljena je Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskoga Broda za esej „Marija – oproštenje cijeloga svijeta”, a treća nagrada Marijanu Jeleniću iz Vodnjana za esej „Jaganjac Božji”. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio provincijal o. dr. Dario Tokić.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ten + six =