Koncert Hrvatskog komornog orkestra povodom Svjetskog dana glazbe

Svake godine 21. lipnja obilježava se Svjetski dan glazbe, a ove godine obilježit će ga ponovno i grad Đakovo koncertom Hrvatskog komornog orkestra iz Zagreba. Koncert će se održati u đakovačkoj katedrali s početkom u 19 i 30 sati, a na programu će se naći djela: G. Rossini – Sonata broj 3., D. Bobić – Feast of Saint Valentin, A. Vivaldi – Koncert za blok flautu u D-duru, G. Puccini – Crisantemi, G. Donizzeti – Allegro za gudače, G. Pergolesi – La frateunamorate – ouverture, G. Sammartini – Koncert za blok flautu. Dirigent na koncertu bit će Davor Kelić, a solistica: Kristina Gregorčić (blok flauta).

Hrvatski komorni orkestar utemeljen je 1988. godine na poticaj Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, pod predsjednikom Stankom Mlinarom. Idejni začetnik Anđelko Ramušćak želio je potaknuti komorne ansamble na izvođenje orkestralne literature, te dati priliku mladim glazbenicima da se predstave i steknu prva orkestralna iskustva. Godine 1989. vodstvo orkestra preuzima japanski dirigent Kazushi Ono, koji uz djela iz razdoblja baroka i klasike, izvodi i djela 20. stoljeća, s naglaskom na hrvatske skladatelje. U sezoni 1995./96. šef dirigent postaje Pavle Dešpalj, koji je danas doživotni počasni šef dirigent HKO-a.

Hrvatski komorni orkestar nositelj je nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, nagrade Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika i diplome Milka Trnina za doprinos hrvatskoj kulturi.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

seven − 3 =