KUD “Širokopoljac”: Di su pare, gradonačelniče?

“Nakon 5 godina natezanja s novom đakovačkom vlašću pod vodstvom gradonačelnika Marina Mandarića, odlučila sam poslati ovo otvoreno pismo javnosti nakon zadnje eskalacije sukoba koja je rezultirala otkazivanjem Memorijalnog koncerta u čast mog pokojnog supruga Ivana Lončarevića”, započinje svoje otvoreno pismo Predsjednica KUD-a Širokopoljac, Slađana Lončarević.

Otkako je HDZ došao na vlast u gradu, svima nama koji smo politički nepodobni i koji se ne damo kupiti njihovim “uslugama” zagorčavaju nam rad na sve moguće načine, ali vrlo suptilno kako nekom neupućenom ne bi bilo očito. Sad je već jasno da je osnovna misao vodilja ove gradske vlasti povećanje utjecaja u svim udrugama u kojima je to moguće, od lovačkih društava, KUD-ova, nogometnih klubova itd., a tamo gdje to ne mogu ostvariti pokušava se minirati rad tih udruga.

KUD Širokopoljac je kao i svake godine podnio zahtjev za dodjelu sredstava u okviru javnog poziva za financijske potpore udruga od interesa za Memorijalni koncert “Ivan Lončarević”. Nakon “samo” 3 mjeseca dobivamo odgovor u kojem traže da popravimo neku sitnicu što i činimo te nam se dodjeljuje 3 000 kn. Koncert je u mjesnom domu Širokog Polja i kako bi se dostojanstveno održao potrebna nam je pozornica. Svake godine do sada, i za vrijeme prošle vlasti i za vrijeme ove, Univerzal nam je ustupao besplatno pozornicu koja je stara i rasklimana, ali ipak dovoljno dobra. Ove godine nas iz grada obavještavaju da se pozornica naplaćuje. Nakon što dva tjedna iz Univerzala ne odgovaraju na mail kojim tražimo ponudu za pozornicu, odlazim u njihove prostorije gdje me djelatnica obavještava da je direktor taman na dan slanja maila otišao na godišnji odmor i da se sad vratio pa će ga ona podsjetiti. Telefonski dobivamo ponudu od 3 410 kn. Nakon što sam upoznala službenicu Grada da zbog toga vjerojatno nećemo moći održati koncert jer imamo i drugih troškova poput iznajmljivanja razglasa, dobivamo obećanje kako će nam se izići u susret preko izravne dodjele sredstava. Nakon ponovnog odugovlačenja od strane nadležnih službi u Gradu, u razgovoru s djelatnicom u petak 14. listopada govorim kako ću doći u ponedjeljak do njih kako bi mi konačno rekli što je sve potrebno i hoćemo li dobiti potrebna sredstva jer smo u cajtnotu s obzirom da je koncert najavljen za 21. listopada. Na tu moju izjavu, ista djelatnica se odjednom “sjetila” kako su izravna sredstva za ovu godinu potrošena i kako nam ne vrijedi slati obrazac za izravnu dodjelu. Ovo se može činiti kao slučajna omaška te djelatnice ili nešto slično, međutim svi mi koji sudjelujemo u radu kulturno-umjetničkih društava, a koji smo po novoj vlasti politički nepodobni znamo vrlo dobro da se radi o namjernom i podlom bojkotiranju rada ovih društava. Iako je za koncert sve pripremljeno, pozvana društva koja trebaju nastupati su potvrdili dolazak, prisiljeni smo ga otkazati kako ne bismo riskirali da KUD ima bilo kakve dugove.

Što se tiče izravne dodjele sredstava, obrasce za isto udruge ne mogu primjerice naći transparentno na internetskim stranicama grada na kojima se sve ostalo objavljuje. Mi smo do tog obrasca došli tako da smo 2018. za iste doznali od tadašnjeg dogradonačelnika Francema pa je on naredio tajnici da nam ih pošalje. Mnoge udruge ni ne znaju da mogu tražiti financijske potpore i na taj način koji je puno jednostavniji od uobičajenog javljanja na javni poziv. Sve to svjedoči o netransparentnosti jer, kao što sam navela, te obrasce dobijete jedino ako saznate da uopće postoje.

Sredstva koja dobivaju kulturno-umjetnička društva su se dramatično smanjila od dolaska nove vlasti. Podsjećam da je u prvoj godini mandata gradonačelnika Mandarića poreznim reformama ministra Marića došlo do povećanja priljeva sredstava u proračun grada Đakova iz državnog proračuna u iznosu od 30 milijuna kuna, proračun za 2017. je bio 64 milijuna kuna, za 2022. 165 milijuna kuna itd. Uz sve to smanjuju se financijske potpore KUD-ovima i gleda se na svakih tisuću kuna, pa ne mogu ne postaviti ono popularno pitanje: Di su pare, gradonačelniče?”, pita u svom otvorenom pismu predsjednica KUD-a Širokopoljac.

Pogoci: 618

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

19 − one =

Vrijeme danas