LAG ,,Strossmayer” poziva na radionicu povodom Međunarodnog dana starijih osoba

LAG „Strossmayer“ Đakovo na području Općine Strizivojna provodi projekt „Vrijeme je za društvo“, financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Jedna od aktivnosti navedenog projekta je i osvješćivanje javnosti o nužnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

Naime, prema podacima MUP-a za 2020., u Republici Hrvatskoj je evidentirano 1.095 žrtava obiteljskog nasilja prema starijima od 65, od toga prema 381 muškarcu i 714 žena, neznatno manje nego 2019. (1.138), dok je u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2020. godinu navedeno kako su u uvjetima epidemije zbog otežanog funkcioniranja sudova zaprimljene brojne pritužbe da se ročišta mjesecima ne zakazuju ili se odgađaju, a žrtve gube povjerenje u sustav te strahuju za život i zdravlje. Ujedinjeni narodi su 2011. godine rezolucijom 66/127 ukazali na važnost osvješćivanja o zlostavljanju starijih, te su u tu svrhu proglasili 15. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad starijim osobama. S obzirom da podaci pokazuju da zbog straha i sramote svega 1 starija osoba-žrtva nasilja od njih 13 ili 14 prijavi slučaj zlostavljanja, potrebno je upoznati i osvijestiti javnost o ovome problemu.

Također, povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana starijih osoba LAG „Strossmayer“ Đakovo poziva sve osobe na području Općine Strizivojna starije od 60 godina, kao i sve ostale zainteresirane, da se pridruže na radionici koja će se održati 01. listopada u 13:00 h u prostorijama Općine Strizivojna, gdje će Centar za socijalnu skrb Đakovo kao suradnik na projektu informirati sve prisutne o pravima starijih osoba, kao i o prevenciji zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju, ali i o pitanjima koja se tiču zaštite prava starijih osoba.  

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

three + six =