Lažna bankarica u Đakovu ukrala novac

Iako policija često upozorava na razne oblike prijevara i krađa, gotovo smo svakodnevno svjedoci upravo takvih slučajeva. Tako je jučer  nepoznata ženska osoba telefonom  nazvala 78-godišnjakinju. Predstavivši se kao službenica banke, objasnila joj je provjerava krivotvorene novčanice, zamolila ju da pročita serijske brojeve svojih novčanica i rekla joj da će k njoj doći druga službenica kojoj treba predati novac. Nakon što joj je u obiteljskoj kući u Đakovu predala novac, nepoznata žena udaljila se iz kuće. 
Policija ponovo upozorava kako prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.
Najčešće počinitelj telefonski kontaktira neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke te izjavi da novac koji su podigli u banci nije ispravan i slično. Navodi da bi novac trebali vratiti. Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme, a nakon što obave zamjenu, vratit će im isti novčani iznos u novim novčanicama. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor/bankovni službenik i da je došao po pošiljku. Nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih.
Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.
U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane da ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjere o kome je riječ, Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

3 + eight =