Leo i Marija osvojili Monte Rosa Signalkuppe

Proteklog vikenda u sklopu završnog ispita visokogorskog tečaja, đakovački planinari Leo Tosenberger i Marija Kelava su ostvarili izniman uspjeh osvojivši 5. najviši vrh Alpi Signalkuppe sa svojih 4554 mnv. Sa još 15 polaznika tečaja i tri instruktora, došli su do najvišeg planinarskog doma u Europi Capanna Margherita koji se nalazi na samom vrhu planinskog masiva Monte Rosa Signalkuppe-u, doznali smo od Marije Kelave.

Ovaj uspon zahtjevao je iznimnu kako fizičku tako i psihičku spremu. Osim toga, potrebno je i dobro poznavanje alpinističkih tehnika. Na samom usponu do doma Gnifetti na 3467 mnv u kojem su nočili ima par tehničkih detalja (užadi, stepenica, klinova). Cijelim putem je puhao  jak vjetar i padao snijeg. U planu je bilo prvi dan doći do doma i nakon kratkog odomora otići na aklimatizaciju na vrh blizu doma, Vincentpiramid na 4215 mnv. No kako je taj dan napadalo pola metra snijega i prekrilo ledenjačke pukotine, bilo je nemoguće i riskantno naći pravi put prema vrhu, pa su se nakon 100 m visinske razlike od doma spustili nazad na sigurno.

Uslijedila je večera i dogovor za sutrašnji uspon na Signalkuppe. Kako aklimatizacija nije bila uspješna, visina je uzela maha, pa je večina tečajaca osjetila simptome visinske bolesti (glavobolja, mučnina, vrtoglavica…). Sutra dan ujutro se rano krenulo na vrh, ustajanje u 4 sata, doručak, spremanje i polazak oko 6 sati. Već na samom grebenu na 4200 mnv došlo je do prvih odustajanja zbog visinske bolesti. Vrijeme je bilo idealno iako prilično hladno sa svojih -18 stupnjeva, tako da je ostatak ekipe nastavio dalje prema vrhu. Marija navodi kako su se bližili vrhu, tako se vrijeme kvarilo. Počeo je puhati jak vjetar, na mahove i do 70 km/h. Oblaci su zaokupili vrh pa je i vidljivost bila smanjena, a kristalići leda nošeni jakim vjetrom su se ljepili po planinarima.

Prelazak preko ledenjačkih pukotina i padina je bio gotovo nemoguć. No unatoč tome, ekipa je uz manje poteškoće i gužvanje sa drugim ekipama, koje su silazile s vrha, uspjela doći do vrha. Uslijedilo je grijanje u domu uz topli čaj i kasnije naslikavanje na vrhu.

Nakon odmora od sat vremena, spustili su se do doma Gnifetti gdje su i prenoćili. Vidno iscrpljeni dogovarali su sutrašnji uspon po vlastitom izboru, pošto je glavni cilj ostvaren. Nekoliko planinara je taj dan otišlo na dva bliža vrha Vincentpiramid (koji je trebao biti ispenjan za aklimatizaciju) i Balmenhorn 4167 mnv, a ostatak je ostao uživati u domu i uslikati još koju sliku.

U popodnevnim satima su se svi uspješno spustili do kampa Alagna u kojem su prenoćili još jednu noć i proslavili uspješan završetak visokogorskog tečaja sa osvojenim vrhom preko 4000 mnv. Pred ovim sada novopečenim visokogorcima još je puno uspona, pa im poželimo sreću u istima.

A posebnu zahvalu treba dodijeliti instruktorima ove ekspedicije na Monte Rosu koji su svojim znanjem i strpljenjem priuštili uspjeh ovoj grupi visokogoraca, a to su: Dražen Mlinarić, Josip Diklić i Boris Lovrić (sva trojica su članovi HGSS-a i planinari s dugogodišnjim iskustvom).

Moramo napomenuti da su Leo i Marija bili i dio ekspedicije koja je samo tri dana prije ovoga uspona bila na usponu na Mont Blanc. Tako da je ovo izniman uspjeh kako za njih tako i za planinarsko društvo Đakovo.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

2 × 1 =