Ljubičić: Pitanje ravnopravnosti spolova važno je za razvoj obitelji, zajednice i države!

U organizaciji Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u Osijeku je održana konferencija “Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog”. Konferencija je organizirana u sklopu EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Cilj je postići stvarnu ravnopravnost, ukloniti rodne stereotipe, nejednakosti unutar obitelji , rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Žene su stoga u podređenom položaju, a rodna segregacija na tržištu rada veliki je problem kako u Hrvatskoj tako i šire. Od početka 2016 godine u Hrvatskoj se provodi dvogodišnjji Europski projekt usklađivanja profesionalnog i obiteljskog život, dodaje Ljubičić.

Žene su u svom radu puno odgovornije i iskrenije te su u pravilu bolji suradnici, rekao je na konferenciji osječko baranjski župan Ivan Anušić.

Neravnopravnost je vidljiva na svakom koraku, dodao je župan.

Pokušaj oživljavanja rodiljnog i roditeljskog dopusta u smislu da se i očevi obvežu koristiti dio dopusta nisu urodili plodom što dokazuju da neke predrasude ne izumiru. Majke i dalje više vremena posvećuju djeci i održavanju kućanstva, a očevi odnosno muškarci su aktivniji na tržištu rada. Vrijednost projekta je 437 tisuća eura, Europska unija sudjeluje s 350 tisuća eura a projekt podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo poduzetništva i obrta.  

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ten − two =