Majsko drvo od 28 metara u Josipovcu Punitovačkom

U Josipovcu Punitovačkom, nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa opet je u poslijepodnevnim satima 30. travnja ispred josipovačke crkve sv. Mihaela arkanđela u organizaciji josipovačke Matice slovačke i SKUD-a „Braća Banas“ podignuto na tradicionalan način ručno, majsko, svibanjsko drvo. Majban ili majpan, kako se već naziva u sredinama u kojima se podiže, ove godine koji centimetar više od 28 metara, sa hrvatskom i slovačkom zastavom u ukrašenoj krošnji koju je ukrasila mladež.

Tradicionalno je to postavljanje drveta, ove godine graba, na starinski način, sa tri konopca i troje ljestava, a u podizanju samog drveta sudjelovalo je više od trideset osoba. Brojni su mještani promatrali podizanje drveta za koje je trebalo iskopati rupu dubine veće od 2 metra, odnosno 10% visine drveta.

Temeljem prikupljenih podataka koje je prikupljao godinama kroničar ovog kraja Mirko Knežević, o visinama majskog drveća u selima Đakovštine i šireg područja Slavonije – Josipovačko majsko drvo jedno je od najviših čije je postavljanje ručno, bez imalo korištenja tehničkih pomagala. Svake godine visina drveta prelazi 25 metara.

FOTO: Mirko Knežević

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

11 − three =