Međunarodni dan nestalih osoba

Danas obilježavamo Međunarodni dan nestalih osoba. 26 godina od početka agresije na Hrvatsku, pri Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još je aktualno traženje 1533 osobe nestale tijekom Domovinskog rata. Također, tu je i 419 zahtjeva za traženjem posmrtnih ostataka poginulih, što ukupno čini 1952 neriješena slučaja. Također zaprepašćujuće brojke su i osoba koje se vode nestalima i nakon Drugog svjetkog rata, i 72 godine nakon tog velikog svjetskog sukoba. U Đakovštini se s kraja Drugog svjetskog rata i poraća i danas nestalima vodi više od 1.600 vojnika i civila, doznali smo od Pere Šole predsjednika Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka – krilo Đakovo.

Samo u Ruševu, selu na granici Đakovštine i Požeštine, smaknuto je tada od 300 do 500 osoba, neki na putu do tog mjesta, a neki u tom selu. Na Gradskom groblju najčešća godina smrti je 1945., kaže Šola

Njima u spomen đakovački ogranci Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka i Hrvatskog društva političkih zatvorenika danas u 10 sati, obilježit će Međunarodni dan nestalih osoba kod spomenika žrtvama komunizma „Glava koja tone“.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ten + 10 =