Međunarodni dan odgoja bez batina

Danas, 30. travnja, obilježava se Međunarodni dan odgoja bez batina. Pokrenula ga je organizacija EPOCH-USA 1998. godine kako bi roditelji i odgajatelji dobili potporu i edukaciju za drugačije metode discipliniranja djece, bez tjelesnog i verbalnog nasilja. I Hrvatska je među nekoliko desetaka zemalja u svijetu koje izričitim zakonskim odredbama zabranjuju svako nasilje nad djecom. Konvencija o pravima djeteta te Obiteljski zakon Republike Hrvatske definiraju da je svaki oblik fizičkog kažnjavanja djeteta, a što uključuje i prijetnje i ponižavanje, nasilje nad djetetom.

Policijske uprava osječko-baranjska iznijela je podatke kako su i na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirana kaznena djela na štetu djece i maloljetnika. Najčešća su povreda djetetovih prava iz članka 177. kaznenog zakona „Zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava“. Evidentirali su i kaznena djela tjelesne ozljede.

Ovom prilikom pozivaju građane da, ukoliko primijete nasilje nad djecom, prijave nadležnim institucijama – policiji (putem telefona 192 i 112) ili na internet stranici bilo PU osječko – baranjske ili Ministarstva unutarnjih poslova klikom na aplikaciju Red Button ili nadležnom centru za socijalnu skrb.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

nine + 6 =