Mini meterološka stanica stiže u Ugostiteljsko-turističku školu Osijek

Mini meteorološka stanica stiže u Ugostiteljsko-turističku školu Osijek. Zahvaljujući učenicama 2. f razreda Stelli Petovar i Luciji Gici te njihovom nastavniku Geografije Ivanu Bujadinoviću, osvojile su 3. mjesto na ovogodišnjem online natječaju tvrtke GDi kroz projekt Učenje kroz GIS. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je prikazati koje se pozitivne ili negativne promjene odvijaju u okolini. Cilj je natjecanja da se korištenjem ArcGIS StoryMaps stvori interaktivna priča kombiniranjem teksta, interaktivnih karata i drugog multimedijskog sadržaja. S obzirom na to da učenice žive u Antunovcu, u svojem radu prikazale su promjene u mjestu – od prikaza smještaja u prostoru, broja stanovnika prema popisnim razdobljima, usporedbi satelitskih snimaka iz 1968. i 2019. na kojima je vidljivo kako je prazan prostor doživio preobrazbu. Ucrtana je biciklistička staza, jezero i njegov budući izgled te gospodarska zona. Također su označene sve ustanove, trgovine, igrališta, autobusna stajališta, željeznički prijelazi i sve je spojeno s fotografijama tih lokacija. Ucrtana je biciklistička staza, jezero i njegov budući izgled te gospodarska zona.

Ovom nagradom Škola je nastavila nizati uspjehe u sklopu STEM edukacijske inicijative u okviru nastave geografije i popularizacije digitalne kartografije među učenicima. Jedna je od rijetkih škola iz Slavonije koja sudjeluje u tome i postiže uspjehe. Prije dvije godine učenici su pobijedili na GDi STE(A)M Story Map natjecanju za srednje škole.

Sadržaj je namijenjen prvenstveno nastavi Geografije i Geoinformatike, te ostalim nastavnim područjima gdje je moguća upotreba GIS-a. Naglasak je na učenju geografskih i drugih sadržaja putem kartografskih vizualizacija i analiza. Projektom Učenje kroz GIS profesorima, školama i učenicima srednjih škola u Hrvatskoj stavljena je na raspolaganje inovativna i zanimljiva mogućnost učenja uz pomoć najsuvremenijih ”cloud” geoinformacijskih tehnologija

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eight + 2 =