Muzej Đakovštine: Izložba “Arheologija iz zraka”

U petak, 8. rujna u 19 sati Muzej Đakovštine ugošćuje novu izložbu pod nazivom „Arheologija iz zraka“, čiji su autori Miroslav Vuković (Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) i Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu).

Ova izložba, koja je već gostovala u brojnim muzejima i galerijama kako hrvatskim tako i inozemnim, posjetiteljima nudi jednu drugačiju perspektivu promatranja arheoloških lokaliteta i to iz visine. Zahvaljujući razvitku bespilotnih letjelica, fototehnike i  geoinformatike tijekom godina oblikovala se posebna grana arheologije, zračna arheologija, koja se danas široko primjenjuje prilikom arheoloških terenskih pregleda, iskopavanja ili kontrole zaštićenih lokaliteta.

Ovom neinvazivnom metodom dokumentiranja se brže i jednostavnije identificiraju, bilježe i analiziraju arheološki ostaci koji su često puta teško vidljivi s površine.

U izložbi „Arheologija iz zraka” predstavljen je niz različitih lokaliteta diljem Hrvatske koji su fotografirani iz zraka, u fokusu je fotografija kao medij i kao umjetnički rad. „Arheologija iz zraka” primjer je kako se fotografiranjem iz malo drugačijeg kuta gledanja može široj javnosti ukazati na prisutnost ostataka prošlosti koji su dio naše današnjice i koji su nerijetko nevidljivi s površine, ali se iz zraka otkrivaju u svoj svojoj veličini i raskoši.

Tekst i foto: Muzej Đakovštine

Pogoci: 1

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

nineteen − ten =

Vrijeme danas