Zbog pogoršane epidemiološke situacije najavljene nove mjere u Osječko-baranjskoj županiji

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata na koronavirus je testirano ukupno 360 uzoraka, s time da se od tog broja na područje Osječko-baranjske županije odnosi 336 uzoraka od kojih je 166 bilo pozitivno. Najviše novooboljelih je s područja gradova Osijek (101), Đakovo (12), Valpovo (11), Belišće (9), Beli Manastir (4) i Donji Miholjac (2) te općina Koška (4).

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 221 osoba i to 178 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 31 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 43 pacijenata.

U zadnja 24 sata preminulo je šest osoba zaraženih koronavirusom. Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je pet muških osoba (iz Đakova rođen 1940. godine, iz Dragotina rođen 1940. godine, iz Osijeka rođen 1947. godine, iz Đakova rođen 1932. godine i iz Donjeg Miholjca rođen 1943. godine) te ženska osoba iz Podravske Moslavine rođena 1939. godine.

Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 1.859 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba.

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije jučer je predložio Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske donošenje Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Osječko-baranjske županije.

Županijski stožer tako predlaže da se donese preporuka da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama može biti prisutno najviše 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Drugi prijedlog je da se na vjerskim obredima u zatvorenim prostorima broj prisutnih osoba ograniči s obzirom na veličinu prostora tako da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 m² neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Treća preporuka je da jedinice lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu za sve vrste okupljanja. Primjena navedenih mjera predlaže se za razdoblje do 24. prosinca 2020. godine, no konačnu odluku o prijedlogu Županijskog stožera donosi Nacionalni stožer.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan danas (20. studenoga 2020. godine) istaknuo je kako navedeni prijedlozi i mjere još nisu na snazi, a tako će biti do očitovanja i odluke Nacionalnog stožera. Naglasio je da je povećanje broja zaraženih samo dijelom utjecalo na te odluke, uostalom trenutno je pozitivno na koronavirus 175 učenika i djelatnika, a u samoizolaciji je ukupno 1.480 osoba iz školstva, od kojih su 1.362 učenici, a 99 učitelji. Na prijedlog je značajno utjecalo razmišljanje da bi prelaskom na online nastavu učenika srednjih škola došlo do smanjenja broja putnika u javnom prijevozu. Nacionalni stožer nije odobrio ovu mjeru.

Hampovčan je naglasio da sve dok se bolničke potrebe može pokriti kapacitetima KBC-a Osijek i bolnice u Našicama, dvorana Gradski vrt neće biti korištena za smještaj oboljelih od COVID-19.

Voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. Tomislav Dijanić potvrdio je kako Zavod već provodi antigenske testove, koji će se od ponedjeljka moći obavljati i po uputnici obiteljskih liječnika te na vlastiti zahtjev uz plaćanje. Bitno je da osobe koje se testiraju imaju simptome unutar početnih pet dana jer nakon toga test nije tako pouzdan.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek dr. sc. Krunoslav Šego dodao je kako KBC-e provodi antigenske testove u svom radu te da su se pokazali osobito korisnima u trijaži. Istaknuo je kako je osobina tih testova da su pozitivni nalazi gotovo sigurno točni, a negativni se provjeravaju PCR-testom jer je među njima dosta lažno negativnih.

– Stanje u KBC-u se svakodnevno pogoršava, sve je više hospitaliziranih bolesnika i bolesnika s teškom kliničkom slikom, kao i preminulih. Jučer je preminulo osam osoba od kojih su šest s područja OBŽ, a danas sedam (pet iz OBŽ). Situacija je sve ozbiljnija i bez bolnice u Našicama KBC-e ne bi mogao sam zbrinuti sve bolesnike, pa je odluka o otvaranju OŽB Našice kao sekundarne COVID-bolnice bila pravovremena. KBC-e Osijek se približava svom maksimumu u radu i ako se nastavi sadašnja tendencija, osobno ne vidim način da se izbjegne angažiranje dvorane Gradski vrt. Znam da ovo zvuči dosta katastrofično, pa sve građane molim da se situacija shvati ozbiljno. Sljedećih nekoliko dana će biti ključno i ako njih prevladamo uspješno, onda možda izbjegnemo Gradski vrt – rekao je dr. Šego te dodao kako je jučer u KBC-e primljeno 29 bolesnika, a 82 bolesnika s COVID-om je pregledano. – Sreća je da imamo vrsne infektologe, kao i druge djelatnike KBC-a, koji to uspijevaju zbrinuti. KBC-e Osijek još uvijek uspijeva zbrinuti i sva druga hitna stanja, no približava se svojoj gornjoj granici mogućnosti – zaključio je.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

18 − 17 =