Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na Ljiljanu Hvalec, Gordanu Oraškić i odvjetnicu Hajru Prohić ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. kao i ranjenu Stanku Cvetković. Navedeni spomendan odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. godine.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama. Cilj je, također, poslati jasnu poruku da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira kao i ukazati na posljedice. Tim povodom Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organizira konferenciju visoke razine pod nazivom „Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“ koja će okupiti predstavnike institucija i stručnjaka iz područja zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Konferencija će imati važan iskorak prema podizanju svijesti i informiranosti javnosti o ovoj iznimno važnoj problematici te će se sudjelovanjem predstavnika institucija i stručnjaka dati dodatan doprinos i značaj borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Od proglašenja Nacionalnog dana donesen je zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost. Prepoznavši nasilje nad ženama kao vodeći javnozdravstveni problem Vlada RH je do sada usvojila četiri Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, a trenutačno je aktualna Strategija za razdoblje 2017. – 2022. godine.

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eight − eight =