Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dan koji se 22. rujna svake godine obilježava u Hrvatskoj u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.  Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin. Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Ženska inicijativa i Mladi HNS-a  se obraćaju ovim putem kako bi podigli svijest o ovome problemu i poslali poruku protiv nasilja nad ženama u bilo kojem obliku. Nasilje nad ženama predstavlja realnost kojoj se treba suprotstaviti, javno je osuditi, te ukazati na stvarne probleme žena u Hrvatskoj. Ono nije samo privatna stvar pojedinca i nešto što se dešava iza zatvorenih vrata, već je prvenstveno javno i političko pitanje koje se tiče društva u cjelini. Svatko od nas svojim djelovanjem treba pridonijeti suzbijanju svih oblika nasilničkog ponašanja i najoštrijoj osudi istog, i ne smijemo okretati glavu na drugu stranu.

Problem nasilja se mora riješiti sustavno, ne samo financiranjem sigurnih kuća nego i rješavanjem funkcionalnijih mehanizama zaštite i pomoći, programima prevencije. Potrebno je ići u smjeru stvaranja društva osviještenog o ovom problemu i okruženja u kojem će nasilje nad ženama biti neprihvatljivo. Nove naraštaje kroz odgojno-obrazovni sustav treba usmjeravati protiv nasilja.

Šutjeti o nasilju nad ženama i ne reagirati u nekim slučajevima može značiti i ugrožavanje života. Nasilje nad ženama se ne smije ignorirati jer je ono stvar koja se tiče svakog građanina našeg društva, stoji u dopisu Ž.I.HNS-a i potpredsjednice Mladih HNS-a  Matee Sopta.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

19 + eighteen =

Vrijeme danas