Nakon Uskrsa nova pravila – nepoštene trgovačke prakse više nisu dopuštene

Nakon Uskrsa nepoštene trgovačke prakse više nisu dopuštene. Naime, Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom stupio je na snagu 7. prosinca, a  prijelazno razdoblje do pune primjene Zakona istječe sutra, 31. ožujka, do kada svi ugovori između trgovaca, otkupljivača i prerađivača – moraju biti usklađeni s novom regulativom, stoji u današnjem priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede. Donošenje Zakona pokrenuto je s ciljem zaštitite domaćih proizvođača od nekorektnih tretmana trgovaca, odnosno otkupljivača, uspostave transparentnih i fer odnosa proizvođača i otkupljivača, te uređenja tržišta i sankcioniranja nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. U slučaju nepoštivanja novih odredbi sankcije za pravne osobe iznosit će maksimalnih 5 milijuna kuna, a 2,5 milijuna za fizičku osobu koja, primjerice prodaje proizvod po cijeni nižoj od nabavne cijene u nabavnom lancu tog proizvoda. Za ostale teže povrede maksimalna kazna iznosit će 3,5 milijuna kuna, a za lakše povrede 1 milijun kuna, stoji u priopćenju.

Detaljne upute odnosno pitanja i odgovori na temu nepoštenih trgovačkih praksi dostupne su na stranicama Ministarstva poljoprivrede i AZTN-a.

„Zakon se dugo pripremao i o njemu je raspravljano na svim razinama uključujući trgovce, dobavljače i proizvođače. Takva praksa nije pratila nijedan dosadašnji zakon u RH, a u Saboru je dobio potporu svih političkih opcija. Dobro smo promislili o rokovima i svima ostavili dovoljno vremena za prilagodbu. Među svim dionicima u lancu opskrbe hranom očekujem kvalitetnu suradnju koja neće ugrožavati ničije poslovanje i razvoj“ izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao da ovim zakonom nitko nije zakinut već su njime konačno izjednačeni svi odnosi u lancu opskrbe hranom. „Pozivam sve da prijave nepoštene prakse kako bi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja mogla žurno reagirati, te pokaže li se potrebnim pokrenuti i postupak radi izricanja kazni onima koji krše zakon“, zaključio je Tolušić.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

18 + one =

Vrijeme danas