Nasilje prestaje ovdje – poručuju iz CEPN-a

foto: Ured Predsjednice RH, Vinko Jovanovac

Jučer se obilježio Dan ružičastih majica- Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Tim povodom članovi Centra za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova odazvali su se na poziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Tko je sve sudjelovao na okruglom stolu rekao nam je voditelj Centra Dalibor Vlaho:

Na pitanje predsjednice kako su s lokalne razine uspjeli podići Dan ružičastih majica na nacionalnu razinu Vlaho je odgovorio: “Dan ružičastih majica nije bio zadatak, nego proces koji još uvijek traje, a za njegov uspijeh zaslužni su prvenstveno građani i građanke RH. Dan ružičastih majica prepoznat je i u susjednim zemljama što govori o jedinstvenoj ideji s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja”.

Osim primljene zahvale, Vlaho je imao čast prezentirati dva projekta Centra u cilju prevencije nasilja i podrške žrtvama:

Ovaj dan obilježen je i u lokalnim školama: Učenici petog, šestog i sedmog razreda pod vodstvom profesorice hrvatskog jezika Senke Klemen u PŠ Široko Polje organizirali su radionice na temu međuvršnjačkog nasilja. Učenici su jasno poručili da o nasilju ne treba šutjeti te ne treba biti pasivan promatrač već djelovati u svojoj sredini. Učenici su nosili ružičaste majice te tako pokazali da je njihova škola mjesto nulte tolerancije na bilo kakvo nasilje. Svi učenici matične škole Osnovne škole u Budrovcima, čak njih 106 sudjelovalo je u aktivnostima povodom ovoga dana. Organizirane su radionice koje je vodila Maja Škalić, a pjesmu “Na rugaj se” učenike je uvježbao učitelj glazbene kulture Tomislav Klasan, dok je predavanje o tome što je Dan ružičastih majica, kada je nastao i zašto održala je učenica Paulina Kretonić iz 2. razreda. Vlaho odgovara na pitanje koliko je jučer bilo boraca protiv nasilja:

Vlaho najavljuje i mnogo više aktivnosti iduće godine, u školama, na javnim mjestima, a sve naravno kako bi se još više osvijestila javnost na ovu temu.

Ne zaboravite – NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

five × 5 =