Nezadovoljstvo vijećnika netom prije 3. sjednice Gradskog vijeća

Zoran Vinković, Željka Begić Šimundić, Ivan Drobina, Goran Soldo, Florijan Eberhardt, Ankica Mandić i Ljiljana Jurjević Pološki, oporbeni i nezavisni vijećnici u Gradskom vijeću uputili su pismo predsjedniku Gradskog vijeća Pavi Cindriću, potpredsjedniku Robertu Majstoroviću i gradonačelniku Marinu Mandariću zbog nezadovoljstva raspodjelom mjesta u radnim tijelima.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

uobičajnom demokratskom praksom u radnim tijelima Gradskog vijeća zastupljeni su predstavnici opozicije na način da se omjer snaga u GV preslikava na sastave radnih tjela, uz činjenicu da jednog potpredsjednka vijeća treba predožiti i imenovati opozicija u Gradskom vijeću.

Nažalost u gradu Đakovu, suprotno demokratskoj praksi i izbornim rezultatima, na prijedlog i uz potpise HDZ-a i MOST-a je izabrana potpredsjednica Gradskog vijeća iz redova SDP-a, dok opozicija unatoč tome što je prošlo već 5 mjeseci od izbora članova Gradskog vijeća nije dobila niti jednog predstavnika u niti jednom radnom tijelu GV.

5 mjeseci nakon izbora članova Gradskog vijeća, vladajuća većina je pozvala vijećnike opozicije kako bi im prividno omogućila do sada uobičajno demokratsko pravo sudjelovanja u radnim tijelima te predstavila model „To je odluka Gradskog odbora HDZ-a! Uzmite ili ostavite!“ Taj model prividne demokracije nudi sudjelovanje opozicije sa samo 8 od 60-ak imenovanih članova, dok u pojedinim odborima kao sto je Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda opoziciji se uopće ne dopušta sudjelovanje u radu.

Stav vijećnika HSS-a, HNS-a, HDSSB-a i nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću Đakova je da želimo aktivno sudjelovati i raditi u radnim tijelima u Gradskom vijeću, te dati svoj stručni doprinos kao konstruktivana opozicija, ali u omjeru u kojem se preslikava stanje u Gradskom vijeću, gdje vlast ima većinu u svim odborima, dakle minimalno 60% a opozicija 40% zastupljenosti. Također tražimo da opozicija predloži i izabere potpredsjednika GV (Odbori koji broje 3 člana, vlast 2 oporba 1, odbori koji broje 5 članova vlast 3 oporba 2, odbori koji broje 7 članova vlast 4 oporba 3 itd.)

Jednostavno, ne želimo biti paravan za prividnu demokraciju u Đakovu i stoga apeliramo i na MOST nezavisnih lista da nas podrži u navedenom zahtjevu, ukoliko se iskreno zalaže za demokratski i transparentan način rada Grada Đakova.

 

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

nineteen − 18 =

Vrijeme danas