Nova oprema za Domove zdravlja u OB županiji

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić potpisao je ugovore o nabavi medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme u okviru projekta „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“. Nakon provedenog postupka javne nabave, ugovor za UZV opremu potpisao je s tvrtkom Medial d.o.o. Zagreb (ukupna cijena ponude je 2.220.991,25 kuna), a za kardiološko-pulmološku opremu s tvrtkom Kardian d.o.o. Zagreb (3.115.341,25 kuna).

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 23.899.295,09 kuna koji se provodi od 1. prosinca 2017. godine i traje do 1. lipnja 2020. godine. Infrastrukturni radovi vrijedni su osam milijuna kuna, a oprema 13 milijuna kuna, s time da je iznos bespovratnih sredstava koji financira Europska unija 20 milijuna kuna (85 %). Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sudjeluje u projektu s 2,47 milijuna kuna, a ostatak od 1,40 milijun kuna sufinancira Osječko-baranjska županija.

– Danas smo potpisali ugovore o nabavi opreme u vrijednosti 5,3 milijuna kuna, što je dio od opreme ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna, dok je za građevinske radove, dogradnju i proširenje ambulanti izdvojeno osam milijuna kuna. Do kraja ljeta projekt će biti u cijelosti završen te ugrađena oprema za dostupniju primarnu zdravstvenu zaštitu u svim domovima zdravlja na području Osječko-baranjske županije – rekao je župan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak kaže da se oprema raspoređuje na šest domova zdravlja (Osijek, Našice, Đakovo, Donji Miholjac, Beli Manastir i Valpovo), sukladno njihovim potrebama. – Oprema je namijenjena prvenstveno za obiteljsku medicinu, pa tako činimo prvi korak koji naši sugrađani i mještani trebaju, a to je dolazak do liječnika opće prakse i primarne zdravstvene zaštite. Očekujemo da ćemo do rujna nabaviti svu opremu kako je zadano u projektu. Još treba ugovoriti radove za Dom zdravlja Našice gdje smo trenutno u fazi projektiranja dogradnje zgrade, a nakon dobivanja potrebne dozvole pristupit ćemo javnoj nabavi i nadamo se do lipnja iduće godine završiti te radove – ističe Tramišak. Dodaje da je u okviru istog projekta prošlog tjedan potpisan i ugovor za Dom zdravlja Osijek i dio Doma zdravlja Našice, odnosno za 23 lokacije gdje se osigurava pristupačnost osobama s invaliditetom (izgradnja rampi, ugradnja dizala).

Projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“ usmjeren je poboljšanju pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u udaljenijim područjima Osječko-baranjske županije čime će se smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice u tim područjima za najmanje 15 % u bolnice u Osijeku i Našicama. Također će se poboljšati uvjeti za potrebe pružatelja primarne zdravstvene zaštite u svih šest domova zdravlja i kod koncesionara primarne zdravstvene zaštite s područja Osječko-baranjske županije putem ulaganja u opremu i infrastrukturna ulaganja.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

twenty − twelve =