Nove učionice za OŠ Luke Botića u Viškovcima

Župan Ivan Anušić posjetio je općinu Viškovci kojoj je izvorni proračun 1,5 milijuna kuna.

Na sastanku načelnika Ante Krištića i njegovih suradnika sa županom Anušićem razgovaralo se o modelima realizacije započetih i planiranih projekata.

Središnji projekt Općine Viškovci je izgradnja sustava odvodnje za što postoji idejni projekt, potreba i dobra volja. Župan je stoga predložio načelniku da odmah nakon sastanka uputi zahtjev Hrvatskim vodama za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, a za pripremu projekta može računati i na pomoć Županije.

– Osječko-baranjska županija pomaže svim jedinicama lokalne samouprave u kontaktima s ministarstvima, ali i pružanjem financijske i stručne potpore u pripremi i realizaciji projekata. Sada je važno da Općina Viškovci što brže izradi projektnu dokumentaciju i javi se na natječaje jer trenutno postoji puno sredstava iz fondova Europske unije za projekte poput kanalizacijskog sustava – rekao je župan Anušić. Dodao je kako će Županija pratiti i općinske projekte razvoja kontinentalnog turizma, rekonstrukcije cesta, obnove društvenih domova, obnovu dvije crkve…

Na sastanku se posebno razgovaralo o prijedlogu da se područne škole u Forkuševcima i Vučevcima vrate u sustav Osnovne škole Luke Botića Viškovci, kako je bilo do 1984. godine kada su pripojene Osnovnoj školi Semeljci. To žele i roditelji djece iz ovih sela, no za to je potrebno promijeniti Plan mreže osnovnih škola, o čemu odlučuje resorno ministarstvo. Župan je podržao prijedlog jer uvažava volju roditelja i općinskog vodstva, a osim toga i njegov stav kao župana je da se nastava pokuša zadržati i u malim naseljima jer je to jedan od uvjeta zadržavanja mladih na selu. Prijedlog će se preko stručnih službi staviti u proceduru. Dobra je vijest da je Osječko-baranjska osigurala 100.000 kuna u proračunu za 2018.godinu kojima se planira rekonstruirati potkrovlje Osnovne škole u Viškovcima. Uredit će se dvije učionice, a time osigurati i prostor za prehranu učenika. Do kraja ove godine škola će dobiti i pribor za školsku kuhinju, što trenutno nema, pa će se moći provesti projekt besplatne prehrane učenika.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

2 × 3 =