Objavljena Srednjovjekovna đakovačka kuharica

Srednja strukovna škola Antuna Horvata izdala je Srednjovjekovnu đakovačku kuharicu koja je rezultat projekta škole: Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine, koji je 2018. proveden u suradnji s Turističkom zajednicom Grada i Gradom Đakovom. Projekt je prezentiran dva puta 2018., između ostalog i u sklopu Božićnog bala lipicanaca. Tom prigodom otiskana je prigodna brošura, koja je izazvala veliku pozornost, jer je sadržavala recepte za predstavljena srednjovjekovna jela, koja su uzvanici ove važne đakovačke manifestacije mogli i kušati. Osim jela, projekt je uključivao i druge aspekte srednjovjekovlja te je ono bilo prikazano na najprikladniji mogući način.

Svojevrsni, logičan, dodatak projektu srednjovjekovnog stola iniciran je ekološkom proizvodnjom drevne poljoprivredne kulture pira na Školskom poljoprivrednom dobru Ivandvor, koja je 2018. po prvi puta posijana te je dala vrlo dobar urod. Pir (lat. Triticum spelta) je žitarica srodna puno poznatijoj pšenici. Naziva se još krupnik, dinkel ili spelta. Pir je iskorišten za novi školski projekt prezentiran 2019. u Školi i na Adventskom sajmu u Đakovu, u kojem su učenici i nastavnici prezentirali jela od pira s naglaskom na tjesteninu.

Projekt je nastavljen u Noći muzeja ove godine u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera, gdje su učenici i nastavnici priređivali tradicionalna jela i slastice od pira. Iz te bogate aktivnosti, iz niza projekata i priređenih jela, više puta prokušanih i okušanih, nastala je ova kuharica na 52 stranice, a svako jelo uz recept i uputu za pripravu, sadrži i fotografiju gotovog jela.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

three × 2 =

Vrijeme danas