Od ponedjeljka isključivo plaćanje u eurima

Razdoblje dvojnog optjecaja kuna i eura završilo je u ponoć sa subote na nedjelju i od tada se može plaćati samo eurima. Ako i nakon subote imate kuna, zamijeniti ih možete do kraja 2023. u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine, a od 1. siječnja 2024. u Hrvatskoj narodnoj banci.

U skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj banke, Hrvatska pošta i Fina svim potrošačima će u roku od 12 mjeseci od dana uvođenja eura, to jest od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom tečaju konverzije. U tom se razdoblju zamjena provodi bez naknade, a u jednoj transakciji može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna, napomenuli su iz HNB-a. Na snagu je ovoga vikenda stupila i velika promjena na bankomatima. Naime, završilo je jednomjesečno razdoblje kada se gotovina mogla podizati na bankomatima svih banaka bez naknade.

Podsjetimo, dogovorom HNB-a i poslovnih banaka, omogućeno je da od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. svi građani, bez obzira na to čiji su klijenti, mogu podizati novac na svim bankomatima, bez plaćanja naknade. Od 15. siječnja trebali bi biti funkcionalni svi bankomati koji privremeno nisu radili zbog uvođenja eura.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

10 − one =

Vrijeme danas