Održan prvi susret Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Salzburgu

Na temelju Odluke o dodjeljivanju potpore međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2022./2023. Srednja strukovna škola Antuna Horvata  je dobila sredstva za projekt Srednjoeuropsko kulturalno povezivanje u kojem će odraditi niz projekata vezanih uz zajedničku kulturnu, srednjoeuropsku baštinu u Đakovu, Salzburgu i Budimpešti. Partneri Škole su Hrvatska dopunska škola u Salzburgu i Hrvatska gimnazija, osnovna škola i vrtić (HOŠIG) u Budimpešti a uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrovitelj je i Grad Đakovo.

Prvi susrete u sklopu projekta održan je u Salzburgu u Hrvatskoj dopunskoj školi koja djeluje u sklopu Hrvatske katoličke župe u Salzburgu, koju vodi fra. Zlatko Špehar. Ravnateljica Hrvatske dopunske škole je Mirjana Kukavica, a s njom rade učitelji Kata Jelušić i Ivica Vincetić, koji su bili iznimni domaćini učenicima i nastavnicima đakovačke škole.

 Učenici i učenice Srednje strukovne škole Antuna Horvata i Hrvatske dopunske škole sudjelovali su u nizu radionica, kroz koje su se mogle vidjeti veze između Đakova i Salzburga, odnosno Hrvatske i Austrije. Posebno su atraktivne bile radionice izrade Sofijinih srca, pralina nadahnutih životom Sofije Haibel, Mozartove šurjakinje, koja je u Đakovu živjela s Jakobom Haibelom od 1806. do 1826., a nakon toga do smrti zajedno sa Mozartovom udovicom živjela u Salzburgu do svoje smrti 1846. Ništa manje nije bilo interesa za izradu predmeta od gline inspiriranih djelima Vjere Biller, koja je rođena u Đakovu 1903., a tragično preminula 1940. u Austriji. U sklopu projekta održana je prezentacija o životu i radu Vjere Biller, te prikazan film o kulturnim znamenitostima Đakova i mjestu Jakoba Haibela u hrvatskoj i austrijskoj kulturnoj povijesti. Sudionici i sudionice projekta razgledali su znamenitosti Salzburga, s posebnim naglaskom na ono što povezuje Đakovo i Salzburg – Mozart, njegova supruga Konstanca i šurjakinja Sofija. Posebna vrijednost susreta je bila u činjenici da su učenice i učenici bili smješten kod hrvatskih obitelji u Salzburgu, gdje su se učenici međusobno upoznali i dodatno povezali. Svi učenici su dobili projekte majice, vrećice te brošuru Sofijine praline, a Hrvatska škola u Salzburgu  je dobila poklon školskog ekološkog pira i vina za njihov štand na Adventskom sajmu u Salzburgu.  

Nastavak projekta održat će se ovaj mjesec u Budimpešti, a završnica u Đakovu početkom 2023.

Pogoci: 10

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

12 − 11 =

Vrijeme danas