Održana pokazna vježba civilne zaštite Osječko-baranjske županije “Borovik 2019.”

Na prostoru uz branu i kamp kod jezera Borovik u Općini Drenje danas je održana smotra i pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije “Borovik 2019.”.

Prema simuliranom događaju, vježba je počela dojavom o uočenom požaru u šumi, izazvanog padom i eksplozijom poljoprivrednog zrakoplova te izlaskom vatrogasaca s vozilima na požarište. Požar se proširio na vozilima nepristupačan dio šume, pa su pozvane i dodatne vatrogasne snage. Zapovjednik intervencije prvo je angažirao županijske vatrogasne postrojbe i Stožer civilne zaštite, potom nadležnu policijsku postaju MUP-a, stanicu HGSS-a Osijek i Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

U vježbu je bilo uključeno 130 izravnih sudionika te 27 interventnih vozila.

Bili su tu i članovi Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije koji u sudjelovali u simuliranom zbrinjavanju ozlijeđenih, a kasnije u osiguravanju napitaka i obroka za sudionike intervencije. Na vježbovnom požarištu postavljen je zapovjedni šator u komu su se okupljali voditelji svih službi sudionika sustava civilne zaštite, dok je Grupa za komunikaciju uspostavila i pričuvni sustav veze.

– Kao što smo se mogli uvjeriti, sve službe operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije su pokazale spremnost za rješavanje vrlo kompleksnih situacija, pa i spašavanja na vodi. Zadovoljan sam prikazanim i uopće postojećim stanjem sustava civilne zaštite naše Županije jer vidimo da su sve službe opremljene i spremne za svaku intervenciju – kazao je župan Ivan Anušić, ujedno i zapovjednik Stožera.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović naglasio je kako su u vježbi sudjelovale sve službe koje su pod zapovjedništvom Stožera. Zadovoljan je prikazanom vježbom te zaključuje kako žitelji Osječko-baranjske županije mogu biti sigurni jer su sve hitne službe spremne za intervenciju u slučaju nesretnih događaja.

Vježbom se tako demonstrirala koordinacija upravljanja i provođenja mjera i aktivnosti, kao i spremnost djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Veliku ulogu u tomu imaju i vatrogasne postrojbe, a zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić ističe da je vježba u cijelosti uspjela te da su vatrogasci ujedno testirali novu radio-komunikacijsku opremu.

U vježbi su sudjelovati članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, postrojbe civilne zaštite specijalističke namjene Osječko-baranjske županije, Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije, Vatrogasna zajednica Grada Đakovo, Policijska uprava Osječko-baranjska, Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, Društvo crvenog križa Osječko-baranjske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Osijek, Radio klub „Osijek“, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Državne interventne postrojbe civilne zaštite, Društvo za podvodne aktivnosti Osijek te Općina Drenje.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 × 2 =