Održana sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Osječko-baranjske županije

Sustavna ulaganja u kontinentalni turizam na području Osječko-baranjske županije postupno dobivaju konkretne rezultate. Uostalom, između ostalih priznanja i nagrada, prošle godine Osijek je proglašen za najbolju kontinentalnu destinaciju, Baranja za najbolju ruralnu destinaciju u Hrvatskoj, a Richard Apel iz Karanca osvojio je nagradu za najboljeg domaćina na obiteljskom turističkom gospodarstvu. Posebno ohrabruje podatak da je tijekom 2017. godine ostvareno 225.010 noćenja, što je 26.537 noćenja više nego 2015. godine. Najviše turista (110.313) noćilo je u Osijeku, a slijede područje Baranje sa 33.037 noćenja, Bizovca (30.233), Đakova (19.670). Povećanje broja noćenja bilježi se već treću godinu za redom, a pohvalan je i podatak da je sa 88 kruzera pristalih u Osijeku i Batini stiglo 11.142 putnika-turista, što je 30 posto više nego godinu dana ranije.

Nastavak pozitivnih turističkih rezultata očekuje se i ove godine, a razlog za takva očekivanja svakako je u intenziviranju i novim županijskim mjerama za poboljšanje postojećih i izgradnju novih turističkih sadržaja, ali i angažiranijem pristupu tržištu i turistima. Radi razvoja turizma Osječko-baranjska županija je otvorila i novi Upravni odjel za kontinentalni turizam koji je već pokrenuo prve aktivnosti. Na primjer, pokrenut je proces zajedničkog brendiranja svih slavonskih županija kao poželjne turističke destinacije, dvorac u Bilju je odnedavno u vlasništvu Županije i Općine Bilje pa su počele pripreme za njegovo uređenje i stavljanje u turističku funkciju, Kopački rit provodi niz razvojnih i turističkih projekata, obogaćuje se cikloturistička ponuda na području cijele županije… Značajnu ulogu u razvoju kontinentalnog turizma ima i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije koja povezuje 11 lokalnih turističkih zajednica, i to šest gradskih, četiri općinske i jednu područnu turističku zajednicu. Pod predsjedanjem župana Ivana Anušića tako je danas, 28. veljače 2018. godine, održana sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Članovi Turističkog vijeća razmatrali su i usvojili izvješća o radu Turističke zajednice i Turističkog vijeća Osječko-baranjske županije za 2017. godinu. Turistička zajednica ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 2.113.939,89 kuna, što je 0,77 % više od planiranog iznosa. Najznačajniji su prihodi iz županijskog proračuna u iznosu 800.000,00 ili 37,84 % ukupnih prihoda. Izvorni prihodi od boravišne pristojbe i turističke članarine čine 26,47 % ukupnih prihoda, dok se preostalih 35,69 % odnosi na prihode od Hrvatske turističke zajednice, EU projekata te ostale prihode. Rashodi iznose 2.061.637,09 kuna.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

2 × five =