Održani prvi dani baranjskog meda

Pčelarska udruga Baranja, u suradnji s LAG-om Baranja, Gradom Belim Manastirom, TZ-om Baranje i Centrom za kulturu održala je prvu edukativno-promidžbenu manifestaciju Dan baranjskog meda, na koju se odazvao veliki broj pčelara i medara.

Cilj manifestacije je bilo promoviranje lokalnih proizvođača meda, njihov ulazak u sustav kvalitete kao i stvaranje prepoznatljivog proizvoda u svrhu bolje prodaje meda i proizvoda od meda plasiranjem kroz ruralni turizam na području Baranje i šire.

“Već više godina razmišljamo o projektu Mednom cestom do Belog Manastira, grada meda, lijepoj priči koja bi pomogla razvoju turizma, a manifestacijom smo željeli pokazati jedan od načina kako bi naši medari mogli izići iz svojih kuća, prestati se stidjeti i početi prodavati med.” poručuje Stipan Kovačić, predsjednik pčelarske udruge Baranja.

Da je Baranja idealna destinacija za pčelare i medare, dokaz je i veliki broj članova udruge, što ju svrstava među prvih pet hrvatskih udruga. Udruga, koja je osnovana prije 40 godina, broji 160 članova iz cijele Baranje i Osijeka oko čega je 130 aktivno, a članovi imaju oko 7000 košnica od čega njih 15 više od sto pčelinjih zajednica što ih svrstava među ozbiljne proizvođače. Godišnje se proizvede 150 tona meda, u prosjeku između 15 i 20 kilograma po košnici. Nekih specifičnih problema nemaju, osim činjenice da je u Baranji visoko razvijena poljoprivreda pa su posljedice češća trovanja pčela kao i smanjenje pčelinjih paša i bolesti izazvane uvoznim kukcima ističe Stipan Kovačić. U Baranji najviše prevladava bagremov med, a slijede ga suncokretov, livadski i med uljane repice.

Uoči manifestacije održano je i ocjenjivanje meda, a dodijeljena su 24 zlata. Najviše bodova je pripalo bagremovom medu OPG-a Marijane Đurin. Tim povodom sve prisutne je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ-a Romeo Jukić, zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Goran Hes te direktor TZ-a Baranje Matej Perkušić.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 × three =

Vrijeme danas