Online konferencija: Što donosi digitalizacija poljoprivrede?

Brzina i kvaliteta razvoja poljoprivrednih gospodarstava, ali i nacionalne poljoprivrede u cjelini, više nego ikada prije, ovise o uvođenju digitalnih tehnologija.

Već su naveliko u primjeni tehnologije precizne poljoprivrede poput mapiranja polja, GPS navođenja, varijabilne aplikacije gnojiva i drugih koncepata maksimizacije prinosa i optimizacije korištenja resursa. Tu su i javni online servisi poput ARKOD-a i AGRONET-a, kao i aplikacije za upravljanje proizvodnjom i dokumentiranje poput AGRIVI te niza drugih e-usluga koje olakšavaju i ubrzavaju prijem roba, njihovu promociju i plasman. U uporabi je i mnoštvo tržišnih alata koji skraćuju opskrbne lance te kreiraju potpuno novi kanal pristupa kupcima.

Istovremeno, Europska unija uvodi Zeleni plan, set politika za koju će se gotovo polovica EU budžeta poljoprivrednicima isplaćivati za upotrebu zelenih tehnologija, onih koje štite okoliš, a oslanjaju se na digitalizaciju. Tako će i prihod poljoprivrednika izravno ovisiti o tome koliko su spremni prihvatiti alate i načine budućnosti.

Registriraj se i sudjeluj u raspravi uživo

Kako će izgledati proizvodnja hrane, koje promjene možemo očekivati i planiramo li digitalnu transformaciju domaćeg agrara – neke su od tema o kojima će se raspravljati na online konferenciji “Digitalna poljoprivreda” koju organiziraju Agroklub i AGRIVI, 25. veljače od 14 sati uživo na ZOOM platformi.

Panelisti su: Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Andrej Dean, izvršni direktor Fortenova grupe za poljoprivredu i predsjednik Uprave Belja, Matija Žulj, osnivač i direktor globalne agrotehnološke tvrtke AGRIVI, izv.prof.dr.sc. Ivan Plaščak, predstojnik Zavoda za poljoprivrednu tehniku na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Pavle Marić, voditelj prodaje tvrtke Jerković d.o.o., zastupnika strojeva za preciznu navigaciju i autopilot sustave. Online konferenciju moderirat će Leticija Hrenković iz Agrokluba.

Za sve druge zainteresirane “Digitalna poljoprivreda” će se prenositi uživo i na Facebook stranicama Agrokluba, za što registracija nije potrebna.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

one + five =