OŠ Drenje druga među EU zemljama u sklopu projekta EAThink 2015.

U Hrvatskoj se svake godine nepotrebno baci nevjerojatnih 400 tisuća tona jestive hrane, a ta je brojka u većini razvijenih zemalja znatno i veća. Pribrojimo li tome više od 800 milijuna gladnih ljudi u svijetu, čini se kako smo unatoč brojnim upozorenjima, jako malo naučili. Kako možemo pomoći? Odgovor na to pitanje ponudili su hrvatski školarci u sklopu europskog projekta „EAThink2015 – jedi lokalno, misli globalno“ čiji je cilj skrenuti pozornost na sve veći problem bacanja hrane, ali i potaknuti europske učenike, učitelje i nastavnike na kritičko razmišljanje te ih aktivno uključiti u rješavanje izazova globalnog razvoja, rekla je za naš radio dopredsjednica Udruge Žmegro Diana Kovačić

U formi video uratka u trajanju do 30 sekundi, imali su zadatak ponuditi svoje prijedloge rješenja na temu uzgoja, odgovorne kupovine, potrošnje i bacanja hrane. Među 34 pristigla uratka, najboljim je proglašen video „Jedi lokalno, djeluj održivo” Osnovne škola Drenje. Na temelju ideja koje su predstavili u pobjedničkom videu, napravljen je i profesionalni video spot koji se emitirao i na nacionalnoj televiziji. Također, spot drenjskih osnovnoškolaca sudjeluje i na natječaju na europskoj razini s pobjedničkim radovima iz 12 EU zemalja koje sudjeluju u projektu EAThink2015. Vrlo malo im je nedostajalo da osvoje prvo mjesto.

Zahvaljujući ovoj pozitivnoj incijativi, hrvatski su učenici prerasli u aktivne zagovaratelje i promotore pozitivnih globalnih promjena vezanih za hranu, a uz promišljanje o odgovornom raspolaganju hranom, potaknulo ih se i na konkretno djelovanje – kreiranje školskih vrtova i kompostiranje.

 

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5 × four =