OŠ iz Strizivojne bila domaćin Erasmus+ projekta

U vremenu od 10. do 17. ožujka 2018. godine OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ Strizivojna bila je domaćin učenicima i nastavnicima iz Danske, Češke, Slovačke i Turske u sklopu projekta Erasmus+ KA2. Projekt se provodi pod nazivom Europski resursi i izazovi – povijesno, trenutno i u budućnosti, a cilj projekta je učenike upoznati s trenutnim stanjem u Europi, utjecajem povijesnih događaja na zbivanja i raspravljati o izazovima pred kojima će se Europa naći u budućnosti, doznajemo od koordinatorice projekta Zrinke Racić.

“U sklopu aktivnosti učenici i nastavnici imali su priliku posjetiti brojne lokalitete u Đakovu, Osijeku i Vukovaru. Samo otvaranje projekta upriličeno je u školi te su goste svojim nastupom oduševili učenici glazbene škole pod mentorstvom nastavnika Vladimira Čatića, zbor pod mentorstvom nastavnice Đurđice Spajić, male mažoretkinje pod mentorstvom nastavnice Darinke Vučković te KUD Šokadija pod mentorstvom Barbare Ivanteić. Ujedno su učenici imali priliku pogledati film koji je nastao u sklopu Europskog dana jezika pod mentorstvom nastavnica Melite Vragolović i nastavnice Ivane Ćosić te film Koleba koji je dobio i priznanje HRT2 Dječjeg programa, a nastao pod mentorstvom nastavnika Josipa Jakobović i Zrinke Racić. Goste je prilikom otvorenja srdačno pozdravio i zaželio im uspješan tjedan ravnatelj Andro Mršić, načelnik općine Strizivojna Josip Jakobović i zamjenik gradonačelnika grada Đakova Robert Francem.

Učenici i nastavnici imali su priliku razgledati školu i posjetiti nastavu, tako su ima nastavnici Ljubica Juroš, Marijela Miletić, Matija Grgurić, Sanja Šalinović Klasović , Đuršica Spajići Nevenka Vrljić pripremili program na engleskom jeziku i brojne radionice u kojima su i sami sudjelovali. Jedna od aktivnosti bila je i izrada pločice s imenom na kojoj su učenici i nastavnici svoje ime pisali na glagoljici i ponešto o tome naučili. Osim što nas je u školi posjetio načelnik općine Strizivojna, on je sve goste ugostio u prostorijama općine te ih upoznao s radom iste.

U utorak naši su gosti posjetili Ergelu Đakovo gdje su osim razgledavanja imali priliku vidjeti i ples lipicanaca. Isti dan našim gostima domaćin je bila i Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo gdje su učenici učili izrađivati mozaik te se upoznali s turskom kulturom. Srijedu nam je domaćin bio Muzej Đakovštine gdje su učenici osim razgledavanja sudjelovali u radionici izrade tradicionalnog obruča pod vodstvom kustosice Jelena Boras. Isti dan su imali priliku posjetiti Strossmayerov muzej te razgledati katedralu, ali i vinske podrume. Kako bi dan bio potpun učenici su išli i u Osijek te su posjetili Tvrđu i osječku konkatedralu. Četvrtak je bio dosta izazovan dan za sve sudionike jer su učenici cijeli dan bili u Vukovaru te su imali priliku posjetiti Memorijalni centar Domovinskog rata, Ovčaru, Spomen dom Ovčaru, Vukovarsku bolnicu, Memorijalno groblje, Muzej Vučedolske kulture, spomen dom Trpinjska cesta te su završili s vožnjom Dunavom. Na svim lokalitetima imali su stručnu pratnju te su imali prilike dobiti jasnu sliku o događajima iz 1991. na području grada Vukovara, ali i Hrvatske. Prema brojnim pitanjima sudionika vidljivo je da je grad Vukovar ostavio veliki dojam na njih.

Koliko su pažljivo slušali proteklih par dana učenici su imali priliku pokazati izradom prezentacija i filmova koju su prikazani za sve učenike i nastavnike, ali i roditelje u Strizivojni. Prema brojnim filmovima i prezentacijama možemo zaključiti da su učenici bili aktivni i pažljivi te da će puni dojmova napustiti Hrvatsku. Tom prilikom mnogi su istaknuli ljubaznost učenika i nastavnika naše škole, ali i svih mještana Strizivojne i Đakova koje su imali priliku upoznati. U svim aktivnostima sudjelovali su i naši učenici Ester Jurić, Lara Jelušić, Mario Mandura, Marijan Čondić, Filip Jukić i Stipe Mačinković u pratnji nastavnica Ivane Ćosić, Marije Jurić i Zrinke Racić. Završetak aktivnosti upriličen je sportskim natjecanjem učenika koje je organizirao nastavnik Domagoj Vragolović. Tom prilikom učenici su sudjelovali u natjecanju u tradicionalnim sportovima.

Kako bi škola ljepše izgledala i kako bi sve funkcioniralo kako je zamišljeno pobrinuli su se svi djelatnici OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“, učitelji, administrativno osoblje, tehničko osoblje i ravnatelj škole. Svatko je svojim radom doprinio da naši gosti iz naše škole odu puni pozitivnih dojmova. Osim našim djelatnicima, veliko hvala i svim institucijama u gradu Đakovu koji su nam bili na usluzi, ali i medijima koji su nas pratili tijekom ovoga tjedna. Isto tako veliko hvala i Memorijalnom centru grada Vukovara te ravnateljici Sanji Držaić Medo koja nam je pomogla u realizaciji programa te profesorici Lovorki Tot koja nam je bila pratnja po Vukovaru. Kako bi naše goste dočekali lijepi i rukom rađeni pokloni pobrinuli su se naši nastavnici te je tako nastavnica Zora Leko Mlivić vodila radionicu izrade sapuna, nastavnik Matej Ižaković radionicu izrade magneta s likom Ivane Brlić Mažuranić, nastavnica Itana Tomšić izradu licitarskog srca, nastavnica Ivanka Ratković glavna je urednica lista Stribor kojeg je nastavnica Ivana Ćosić prevela na engleski jezik. Radionicu izrade zastava sudionika projekta i ukrašavanje školskog hola vodile su nastavnice Katica Validžić, Ivana Mandarić te Svjetlana Grubeša i Zora Leko Mlivić . U sve te aktivnosti bili su uključeni svi naši učenici pod mentorstvom svojih nastavnika. Upravo ovakve aktivnosti učenicima i nastavnicima bitan su pokazatelj važnosti suradnje i grupnog rada.

Iduća aktivnost odvija se u Češkoj u mjestu Primda u mjesecu travnju tako da će naši učenici i nastavnici već idući tjedan početi s pripremama za nove aktivnosti.”, Zrinka Racić, kordinatorica projekta.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

3 × 1 =