Osijek najzeleniji grad u Hrvatskoj

Proglašenjem gradova dobitnika nagrada Smart i Eco City u zagrebačkom hotelu Westin održano je jučer 14. prosinca te je ujedno zaključen ovogodišnji, četvrti po redu izbor najboljih hrvatskih gradova u pametnim i ‘zelenim’ rješenjima.

Osijeku je tako pripala velika nagrada, naime pobjednik je u izboru Eco city 2021. godine nakon što je među ukupno 27 prijavljenih gradova nadmašio Šibenik i Poreč. Pored politike zaštite okoliša, čiste energije i zbrinjavanja otpada, Osijek jedini u Hrvatskoj pruža izbor između elektirčnih automobila i bicikala kao javnog prijevoza, a upravo se modernizira tramvajska infrastruktura. Između ostaloga, kada su u pitanju EU fondovi, Osijek je do sada proveo 21 projekt energetske učinkobitosti s najvećim udjelom energetske obnove škola i vrtića. Dobro poznata biciklistička staza duga 57,5 kilometara, također je doprijenila tomu da je Osijek ove godine postane nositelj titule najzelenijeg grada u Hrvatskoj. U kategoriji srednjih gradova među kojima je bilo nomirano i Đakovo, titulu prošlogodišnjeg pobjednika obranila je Koprivnica.

Nagrada Smart City izbora najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista i portala Gradonačelnik.hr u suradnji s agencijom Apsolon, a pobjednici se biraju temeljem posebne Apsolonove metodologije analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova.

Hits: 2

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

three × four =