Osječko Sklonište do sada zbrinulo 1200 žena i djece – žrtava nasilja u obitelji

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Problem nasilja je prisutan i u svijetu i kod nas, najviše pogađa žene, prisutan je u svim dobnim strukturama, bez obzira na socioekonomski status, a bez obzira na  podrijetlo i obrazovanje pojedinci mogu biti nasilnici ili žrtve.  Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja u Osijeku osnovano je 2000. god. i nastalo je intervencijom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka u područje obiteljskog nasilja. Svima koji su žrtve nasilja u obitelji, Sklonište osigurava  smještaj, sigurnost, prehranu, zdravstvenu skrb, psihosocijalnu i drugu stručnu pomoć kao i sve ono što je potrebno da bi umanjili traume, osnažili i pripremili svakoga člana obitelji za sve one izazove koje im osobna životna situacija nameće kao dodatnu zapreku. Do sada je osiguran smještaj za 1200 žena i djece žrtava nasilja u obitelji, kazala je za Novi radio psihologinja u osječkom skloništu, Josipa Božić.

Korisnike primaju isključivo preko Centra za socijalnu skrb.

U sklonoštu se radi na osnaživanju korisnica te se nastoji pružiti podrška kako bi nakon izlaska mogle nastaviti s normalnim životom.

Božić dodaje kako se 30 do 40% korisnica nakon boravka u skloništu vraća nasilniku jer je vrlo teško pronaći posao, a nije riješeno niti stambeno zbrinjavanje. No, ima i svjetlijih primjera.

U šest hrvatskih Županija još uvijek ne postoje sigurne kuće. Resorno ministarstvo priprema nekoliko projekata koji bi trebali biti financirani sredstvima Europske Unije, a cilj im je znatno poboljšanje i veće zadovoljavanje potreba socijalne skrbi. (Foto Pixsell)

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

11 + one =