Osnovna škola Budrovci obilježila Svjetski dan broja π

Osnovna škola Budrovci je i ove godine obilježila Svjetski dan broja π. Ovaj puta su se odlučili za različite aktivnosti koje je pripremila učiteljica matematike Marija Kušić zajedno s naprednim matematičarima. Nakon uvodnih riječi učenici su se upoznali s predviđenim zadacima.

Na samom početku je učenica Eva Pekić, prošlogodišnja pobjednica u poznavanju znamenaka broja π, pokazala poznavanje prvih 240 znamenki tog tajanstvenog beskonačnog broja. Nakon toga, učenici od 4.- 8. su se odlučili u kojoj će radionici prvo sudjelovati. Prva radionica pod nazivom „Reži π“ predstavljala je usporedbu opsega okruglih tanjura s njihovim promjerom. To su učenici određivali pomoću vune. Došli su do zaključka da u opseg stane tri promjera i „još malo“. Druga radionica je bila : „π čačkalice“. Učenici su na papir na kojem su iscrtana dva pravca međusobno udaljena za duljinu 2 čačkalica bacali čačkalice s određene visine. Brojali su bačene čačkalice i one koje su pale na nacrtane pravce. Omjer ta dva broja se približavao vrijednosti broja π. Najpreciznija određena vrijednost je 3.1. Treću radionica „Grafički prikaz broja π“ učenici su odrađivali pomoću programa Geogebra. Ucrtavali su u koordinatni sustav izmjerene opsege različitih predmeta i njihove promjere. Kao rezultat su dobili pravac.

Po završetku aktivnosti, svih 60-ak učenika su sa izrađenim zastavicama sa znamenkama broja π formirali krug u holu škole i na taj način složili prvih 60 znamenaka. Nakon toga su se okrijepili svježe pečenim okruglim pizzama, palačinkama i voćnim tortama koje su im pripremile vrijedne ruke kuharice tete Lidije, pedagoginje Maje i ostalih učiteljica, a i sami učenici su odradili dobar dio posla.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

twelve − 8 =