Ostvari svoju priliku do APN-a uz Zavod za stambeno upravljanje!

Javni poziv građanima za subvencioniranje stambenih kredita putem APN-a trebao bi biti raspisan 9. ožujka, a prve ponude će se zaprimati od 21. ožujka. S 50 milijuna kuna država ove godine sufinancira kupnju stanova, kuća i građevinskih zemljišta putem subvencija za stambene kredite poznatog po kratici APN. U proteklih pet godina subvencije su potrošene do kraja, a do svoje prve nekretnine je došlo više od 22.000 mladih ljudi. Do kraja idućeg mjeseca država bi trebala raspisati natječaj za novi krug subvencija, stoga svi koji tako žele doći do nekretnine trebaju prikupiti svu dokumentaciju uz pomoć tvrtke Zavod za stambeno upravljanje d.o.o. Đakovo.

Da bi dobili subvenciju APN-a potencijalni korisnici ne smiju biti mlađi od 18 i stariji od 45 godina, osim toga ne smiju posjedovati useljivu nekretninu ili nekretninu koju planiraju prodati unutar dvije godine od sklapanja ugovora s APN-om. Ukoliko prijavitelj posjeduje useljivu nekretninu, dužan je u prijavi predati izjavu o obveznoj prodaji iste kroz dvije godine. Također, pravo na ovogodišnje subvencioniranje nemaju prijavitelji koji su ranije dobili APN-ov kredit, ovaj uvjet ne odnosi se na aplikante iz 2011. i 2012. godine. Sve navedeno vrijedi za bračne, izvanbračne, formalne i neformalne životne partnere s kojima korisnik ulazi u kredit. Krediti se sufinanciraju samo djelomično i do iznosa kunske protuvrijednosti od 1500 eura po kvadratu. Financiraju se i iznosi do 100.000 eura i rokovi otplate dulji od 15 godina. Potrebno je za naglasiti da se subvencija može dobiti za rekonstrukciju kuće, ali i izgradnju obiteljske kuće pri čemu je, prvo i osnovno potrebno imati građevinsku dozvolu. Posljednji kriterij je kreditna sposobnost, što APN provjerava u suradnji s bankama koje potpišu ugovor o sufinanciranim stambenim kreditima. Iznos subvencije računa se po stupnju razvijenosti mjesta u kojem se kupuje nekretnina, a kreće se od 30 do 51 posto. Prema tome, za Đakovo subvencija prema Zakonu o subvencioniranju stambenog kredita iznosi 42 posto. Općinu Drenje, Trnavu, Levanjsku Varoš i Šodolovce 51 posto. Gorjane, Satnicu Đakovačku, Semeljce, Strizivojnu, Punitovci, Viškovce i Vladislavce 48 posto.

Nakon što je subvencioniranje kredita odobreno, banka će u roku od osam dana podnesenog zahtjeva odlučiti je li podnositelj ispunio sve uvjete za odobrenje kredita dok konačnu odluku donosi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Nakon što je zahtjev odobren u odabranoj banci potrebno je preuzeti ugovor o kreditu između banke i APN-a te ostalu dokumentaciju koju trebaju potpisati svi sudionici u kreditu. Isto tako, dokumentacija se potpisuje i potvrđuje kod javnog bilježnika dok troškove snosi korisnik kredita. Sklapanje ugovora o kreditu temelji se na ugovoru o kupoprodaji nekretnine. Odobreni ugovor o kreditu zajedno s prijedlogom za uknjižbu založnog prava, u korist odabrane banke dostavlja se sljedećim institucijama. Prvo, općinskom sudu i Zemljišno knjižnom odjelu(gruntovnici) zbog uknjižbe založnog prava na nekretnini. Sljedeće, prije isplate kredita banci je potrebno dostaviti izvadak iz zemljišnih knjiga u kojem se nalazi založno pravo u korist banke te rješenje suda kojim se dozvoljava upis hipoteke u korist banke. Na posljetku, odnosno nakon isplate kredita i kupovine nekretnine, potrebno je prijaviti prebivalište na novoj adresi.

Za sve prijave, obradu te aplikacije potražite pomoć u Đakovu kod tvrtke Zavod za stambeno upravljenje, telefon 031/ 815-001 ili e-mail: info@zzsu.hr

Pogoci: 56

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 + 15 =

Vrijeme danas