Osuđena trojica profesora s Pravnog fakulteta zbog primanja mita

Trojica profesora s osječkog Pravnog fakulteta, jedan umirovljeni, te dvojica aktualnih, osuđeni su jučer nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu zbog namještanja ispita 2012. godine u aferi Indeks te su im izrečene bezuvjetne zatvorske kazne.

Umirovljeni predstojnik katedre za Trgovačko pravo na Pravnom fakultetu Srećko Jelinić osuđen je na dvije godine zatvora zbog primanja mita, dok su aktualni predstojnik katedre građanskopravnih znanosti Vlado Belaj te predstojnik katedre za međunarodno privatno pravo Vjekoslav Puljko osuđeni na dvije odnosno jednu i pol godinu bezuvjetnog zatvora. Njima dvojici također je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja profesorske dužnosti u trajanju od pet godina koja im počinje teći po odsluženju kazne.

Iz ovog slučaja proizlazi da je korupcija potpuno ukorijenjena u akademskim krugovima što je zabrinjavajuća pojava, kao i to što dio roditelja i studenata to prihvaćaju kao potpuno normalno. Korupcija je očito ušla u sustav i takvo ponašanje profesora zaslužuje prijezir i bezuvjetne kazne. Javnost se s pravom mora zapitati koliko kvalitetne kadrove dobivamo sa sveučilišta ovim načinom polaganja ispita“, rekla je sutkinja Rahela Valentić obrazlažući presudu.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 + 16 =