Otvoren novi paviljon studentskog doma u Osijeku

Uz već postojeću zgradu studentskog doma u Ulici kralja Petra Svačića u Osijeku u sveučilišnom kampusu u Osijeku izgrađen je novi studentski paviljon koji ima smještajni kapacitet od 796 ležaja, raspoređenih u 404 sobe. Najveća je to investicija u gradu Osijeku vrijedna gotovo 200 milijuna kuna. Osim toga, novi studentski paviljon najveći je i najmoderniji u Hrvatskoj, istaknuo je jučer u obraćanju medijima rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera, Vlado Guberac.

Nakon više godina truda i rada, silnih novaca, uspjeli smo privesti kraju izgradnju studentskog paviljona i opremiti ga te studenti već od sutra mogu krenuti u dom. Za dolazak se za sada prijavila otprilike polovica studenata koji na to imaju pravo. Naime, svi koji su dobili smještaj u novom studentskom domu morali su zbog pandemije i niza okolnosti otići u privatni smještaj, za što im Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrava subvencije po 200 kuna mjesečno. Kako su mnogi već uplatili smještaj za cijelo razdoblje, ne isplati im se iseljavati iz stavova i nadalje ih plaćati, a ovdje plaćati još 550 kuna. Naravno, od sljedeće jeseni studentski paviljon će biti apsolutno popunjen – rekao je rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Dodao je kako je izgradnja otvorenog studentskog paviljona jedna od najvećih investicija u gradu Osijeku, vrijedna 196 milijuna kuna, a s gotovo 800 ležajeva je najveći studentski dom u Hrvatskoj kao samostojeća zgrada. – Ovo je jedna od najmodernijih zgrada u Hrvatskoj i svi studenti koji sljedeće akademske godine dobiju ovdje smještaj bit će više nego zadovoljni – dodao je rektor Sveučilišta.

Gradonačelnik Ivan Radić je zadovoljan otvaranjem, kao je rekao, najvećeg i najmodernijeg studentskog paviljona u Hrvatskoj, čime se još jednom potvrđuje da je Osijek zaista grad po mjeri čovjeka. Podsjetio je kako Grad Osijek izdvaja velika sredstva za stipendije studentima, po čemu je među vodećima RH. Grad subvencionira i kamate na studentske kredite, prijevoz studenata te čini sve kako bi studenti u Osijeku imali najbolje obrazovanje, a potom ostali ovdje živjeti, raditi i zasnovati obitelj.

Osijek je i u sveučilišnom i studentskom smislu središte Slavonije, Baranje i Srijema, a znamo da obrazovanje nama alternativu. Naša djeca trebaju upisivati i završavati fakultete, a nakon toga svoj život pronaći upravo ovdje, u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Ovim domom i mogućnostima smještaja kakve nudi omogućili smo bolji status i uvjete studiranja osobito djeci slabijeg imovinskog stanja. Čestitam rektoru i svima koji su sudjelovali u projektu izgradnje, a studentima želim uspješno studiranje i ugodan boravak u Osijeku – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Novi studentski paviljon ima ukupan smještajni kapacitet od 796 ležaja, raspoređenih u 404 sobe, i to 356 dvokrevetnih soba (712 ležaja), 18 trokrevetnih soba (54 ležaja), 20 jednokrevetnih soba (20 ležaja) i 10 soba za osobe smanjene pokretljivosti (10 ležaja). Nova zgrada povezana je mostom s postojećom zgradom studentskog doma, što će omogućiti komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja.

Ukupna vrijednost investicije je 196,16 milijuna kuna, a od čega su 174,30 milijuna kuna bespovratna sredstava osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok su ostalo sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek. Ukupni troškovi izgradnje iznose 170 milijuna kuna, troškovi opremanja zgrade su 13,15 milijuna kuna, a ostali troškovi se odnose na projektiranje zgrade, trga i parkirališta, ishođenje građevinske dozvole, priključenje na potrebnu infrastrukturu, projektantski i stručni nadzor građenja te promidžbene aktivnosti.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 × four =