Otvoren prvi hrvatski Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće

U Eko-industrijskoj zoni Nemetin, u istočnom dijelu Osijeka, jučer je otvoren Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće. Riječ je o strateškom projektu Osječko-baranjske županije kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća.

Ukupna investicija iznosi 14,6 milijuna eura (110 milijuna kuna), od čega 10 milijuna eura čine bespovratna sredstva, a 4,6 milijuna eura osigurala je Osječko-baranjska županija. Ukupni kapacitet hladnjače od 3.228 tona raspoređen je na 29 rashladnih komora.

Prigodnoj svečanosti nazočilo je oko 200 gostiju, među uzvanicima su bili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić i drugi.

Ministrica poljoprivrede naglasila je, kako se u Osječko-baranjskoj županiji proizvodi 31 posto hrvatske pšenice, 20 posto kukuruza, 26 posto ječma, 46 posto suncokreta, 38 posto raži i 31 posto mlijeka te da Hrvatska ne može razvijati poljoprivredu bez ove županije.

Župan Ivan Anušić podsjetio je kako je još 2015. godine kao vijećnik Skupštine Osječko-baranjske županije predlagao izgradnju regionalnog distribucijskog centra te da je još 1998. godine osnovana tvrtka ULO hladnjače OBŽ, ali se ništa konkretno nije napravilo. Tek 2017. godine pokreću se konkretne aktivnosti u vezi dokumentacije i osiguranja novca, razgovori s Vladom i ministrima te druge aktivnosti koje su napokon dovele do izgradnje kapitalnog objekta. Zahvaljujem ministrici poljoprivrede i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koji su dali značajan doprinos realizaciji ovog projekta, i to ovdje u Osijeku – zaključio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Izvor: OBŽ

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

eleven − 7 =

Vrijeme danas