Pet novooboljelih u OBŽ; zaražena i predstojnica Klinike za infektologiju

U posljednjih 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ obavljeno je testiranje 118 uzoraka na COVID-19, od čega se 81 uzorak odnosi na područje Osječko-baranjske županije, a ostali na Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju. Za Osječko-baranjsku županiju pet je nalaza bilo pozitivno, i to za četiri osobe iz Osijeka i jednu iz Belog Manastira. Svi novooboljeli već su bili u samoizolaciji, a ukupan broj oboljelih na području županije sada je 101 osoba.

Na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije istaknuti su i drugi podaci u vezi kretanja koronavirusa. Rečeno je tako da je u KBC-u Osijek trenutno hospitalizirano 33 osobe oboljele na COVID-19, od kojih je pet na respiratoru. U našičkoj bolnici nalazi se jedna oboljela osoba.

Na području županije jučer je 366 osoba bilo u samoizolaciji, a policija je u zadnja 24 sata po dojavi građana obavila 4 provjere od kojih je u dva slučaja, oba u okolici Našica, utvrđeno kršenje te mjere. Policija je provela i 48 samoinicijativnih provjera, a sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi. Istovremeno policija je provjeravala e-propusnice kod 5.509 osoba, od kojih šest nije imalo taj dokument.

– Na žalost imamo i prvog liječnika koji je pozitivan na COVID-19, prof. dr. Ljiljanu Perić iz KBC-a, pa se provode izvidi i kontrole njenih kontakata – na konferenciji za novinare objavio je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović. Ponovno je uputio javni apel građanima da poštuju mjere koje su na snazi jer je to jedini način na koji možemo spriječiti širenje COVID-19.

– Posebno pozivam sve povratnike koji će doći u Hrvatsku za uskršnje blagdane da se pridržavaju uputa koje su im rečene kada su ulazili u Republiku Hrvatsku. Svi oni su evidentirani kao osobe koje moraju biti u samoizolaciji 14 dana, i sve će ih djelatnici MUP-a pojačano kontrolirati da li se pridržavaju propisanih mjera – naglasio je Ivanović.

U vezi zelenih tržnica, čije je otvaranje najavljeno za danas, načelnik Ivanović je rekao da se odluka Nacionalnog stožera za otvaranje tržnica u cijeloj Hrvatskoj očekuje tijekom dana, a sve tržnice u Osječko-baranjskoj županiji su spremne za otvaranje po propisanim mjerama. – Jučer su naši epidemiolozi i sanitarni inspektori obišli sve tržnice na području županije i one su po njihovom naputku i organizirane. Nadam se da će nesuglasice u komunikaciji biti otklonjene, nikakva šteta nije napravljena i mi smo spremni za otvaranje svih zelenih tržnica – poručio je Ivanović.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

17 + two =