Počela državna matura

Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina te iz grčkog jezika danas počinje državna matura za koju se ove godine prijavilo 29.879 pristupnika, od kojih su 11.023 gimnazijalci, a ostali su pohađali strukovne i umjetničke škole. Od ukupnog broja pristupnika, učenika je 26.249, a 3630 su kandidati koji su prethodnih godina polagali maturu ili koji dolaze iz inozemnih programa.

Za ispite iz obaveznog bloka predmeta – hrvatskoga jezika, matematike i engleskog jezika – učenici su u velikoj većini višu razinu ispita prijavljivali iz hrvatskog i engleskog, a iz matematike nižu. STEM područja i društvene znanosti i ove su godine među najtraženijim izbornim predmetima. Fizika je najpopularnija sa 7218 pristupnika, a slijede biologija, politika i gospodarstvo, kemija, psihologija te informatika.

Ispiti se polažu tijekom pet tjedana, a zadnji na redu su hrvatski (23. i 24. lipnja) i matematika (27. lipnja). Rezultati će biti objavljeni 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja. Podjela svjedodžbi je 20. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna.

Pogoci: 7

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × 3 =

Vrijeme danas