Poduzetnički krediti bez kamata za žene i mlade

Potpisivanjem ugovora o poslovnoj suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Osječko-baranjska županija postala je prva hrvatska županija koja omogućava beskamatne poduzetničke kredite za žene i mlade. Naime, Ugovor o poslovnoj suradnji na provedbi projekata kreditiranja žena i mladih poduzetnika, u Osijeku su 11. srpnja 2018. godine potpisali župan Ivan Anušić i član Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvoje Čuvalo.

– HBOR kontinuirano ulaže u Osječko-baranjsku županiju, pa je u posljednjih 6,5 godina podržao više od 900 projekata sa više od tri milijarde kuna. Danas potpisani ugovor, vrijedan 20 milijuna kuna, prvi je ove vrste koji HBOR potpisuje i nastavak je kvalitetne dosadašnje suradnje HBOR-a i poduzetnika s osječko-baranjskog područja i Županije. Ova suradnja doprinijet će razvoju ne samo gospodarstva, već i razvoju lokalne zajednice, a siguran sam da će biti primjer dobre prakse i potaknuti druge županije na razvoj ovakvih oblika podrške poduzetništvu – rekao je član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

– Osječko-baranjska županija je osmislila i na razini Županijske skupštine usvojila ovaj projekt, a u daljnjoj komunikaciji s HBOR-om dogovorili smo kreditni aranžman za mlade osobe i žene poduzetnice. Najmanji iznos kredita je 80.000,00 kuna, najviši 700.000,00 kuna, a dva posto kamata koje plasira HBOR u cijelosti će pokriti Osječko-baranjska županija, što znači da je kredit praktično bez kamata. Osječko-baranjska županija je jedina u Hrvatskoj pokrenula ovakvu kreditnu liniju i ugovor, a cilj je gospodarski oporavak Županije te potpora mladima i ženama kojima treba pomoći u realizaciji njihovih ideja, vizija i projekta – istaknuo je župan Ivan Anušić te poželio da i zahvaljujući ovom projektu uslijede otvaranja novih tvrtki, obrta i OPG-ova, odnosno nova zapošljavanja u kontinentalnom turizmu, proizvodnji ekološke hrane i drugim potencijalima Osječko-baranjske županije.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, krediti su namijenjeni za ulaganja u materijalnu imovinu (osnivačka ulaganja, zemljište, građevinski objekti, oprema i uređaji) te u nematerijalnu imovinu (razvoj proizvoda ili usluga, patenti, licence, koncesije, autorska prava, franšize), a iznos kredita namijenjen ulaganju u trajna obrtna sredstva može iznositi do 30 % iznosa kredita. Poduzetnici koji koriste kredit po Programu kreditiranja poduzetništva žena mogu biti trgovačka društva, obrtnici, zadruge i ustanove koji ulažu na područje Županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu u kojima jedna ili više žena posjeduju najmanje 51 % kapitala ili su žene registrirane vlasnice te čiju upravu vodi žena.

Poduzetnici koji koriste kredit po Programu kreditiranja poduzetništva mladih mogu biti trgovačka društva, obrtnici, zadruge i ustanove koji ulažu na područje Županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu u kojima jedna ili više osoba u dobnoj skupini do 30 godina života posjeduje najmanje 51 % kapitala ili su osobe u dobnoj skupini do 30 godina života registrirani vlasnici te osoba u dobnoj skupini do 30 godina života vodi upravu.

Krediti se odobravaju s rokom otplate do 12 godina, a posebna pogodnost je da HBOR može financirati i do 100 posto vrijednosti investicije, što znači da ne mora biti vlastito učešće poduzetnika.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × 5 =

Vrijeme danas