Pola milijuna kuna za četiri LAG-a

Na području Osječko-baranjske županije djeluje četiri lokalne akcijske grupe (LAG) kao specifičan oblik udruživanja lokalnih dionika oko zajedničkih projekata i međusektorskih akcija, poboljšanja ekonomske konkurentnosti područja te, između ostaloga, olakšavaju poljoprivrednicima i OPG-ovima pristup sredstvima Europske unije. Dakako, jedan od preduvjeta njihova kvalitetnog rada je (pred)financiranje pojedinih projekata, pa je župan Ivan Anušić danas (28. prosinca 2017. godine) potpisao ugovore o privremenom financiranju prihvatljivih troškova za provedbu podmjera u okviru Mjere M19. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupno je odobrio potpore iz županijskog proračuna u iznosu od 490.000,00 kuna, i to LAG-u „Baranja“ iz Belog Manastira 120.000,00 kuna, LAG-u „Karašica“ iz Petrijevaca 150.000,00 kuna, LAG-u „Strossmayer“ iz Đakova 100.000,00 kuna te LAG-u „Vuka-Dunav“ iz Antunovca 120.000,00 kuna.

– Prije dvije godine u ime Kluba HDZ-a u Županijskoj skupštini predložio sam osiguranje predfinanciranja projekata lokalnih akcijskih grupa. Prijedlog je usvojen i danas po drugi puta dodjeljujemo sredstva za LAG-ove, po čemu je naša Županija posebna u Hrvatskoj, nešto slično ima samo Splitsko-dalmatinska županija. Ovom mjerom pokušavamo ojačati djelovanje LAG-ova radi osiguranja što više projekata Europske unije te sredstava koja Županiju vode k našem cilju, a to je oporavak gospodarstva i drugi pomaci koje provodimo i željno očekujemo. Ova mjera je „kamenčić u mozaiku“ mjera za razvoj Osječko-baranjske županije – rekao je župan Ivan Anušić.

Mjera se odnosi na sufinanciranje prihvatljivih planiranih troškova LAG-ova u 2018. godini, a koji podrazumijevaju troškove priprema aktivnosti suradnje lokalne akcijske grupe i provedbu tih aktivnosti, troškove ureda, djelatnika, treninga za djelatnike i članove, troškove vezane uz odnose s javnošću, financijske troškove, troškove umrežavanja, monitoringa i evaluacije LRS, informiranja i promidžbe LRS, pružanje pomoći potencijalnim korisnicima za razvoj projekata i pripremu prijave, operativne te druge prihvatljive troškove s liste prihvatljivih troškova za tu Podmjeru.

Inače, nakon provedenog natječaja Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za provedbu lokalnih razvojnih strategija u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. navedenim LAG-ovima dodijelila je ukupan iznos od 36.123.094,98 kuna za provedbu podmjera 19.2., 19.3. i 19.4. u okviru Mjere 19. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014–2020. LAG-u Karašica dodijeljen je iznos od 11.748.773,61 kuna, LAG-u Vuka-Dunav 8.417.031,84 kuna, LAG-u Baranja 8.943.096,33 kuna i LAG-u Strossmayer 7.014.193,20 kuna, a koji će im se isplaćivati periodično. LAG-ovi su u studenom 2017. godine uputili zamolbu Osječko-baranjskoj županiji za osiguranje sredstava za privremeno sufinanciranje odobrenih aktivnosti. Zatražili su dodjelu povratnih sredstava na rok od jedne godine, a koja će vratiti nakon što im budu prihvaćeni periodični zahtjevi za isplate i nakon što ima odobrena sredstva isplati Agencija.

Kao što je poznato, u Hrvatskoj djeluje 56 LAG-ova. Rasprostiru se na površini od 52.190,05 km², što čini 92,30% ukupne površine Hrvatske. Na području LAG-ova živi 2.446.567 stanovnika, što čini 57,10% ukupnog stanovništva Hrvatske. Hrvatski LAG-ovi obuhvaćaju 531 jedinicu lokalne samouprave (121 grad i 410 općina), što čini 95,50% ukupnog broja jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Na području Osječko-baranjske županije aktivno djeluje LAG-ovi:

– LAG Baranja sa sjedištem u Belom Manastiru koji obuhvaća Grad Beli Manastir te općine Bilje, Kneževi Vinogradi, Draž, Popovac, Petlovac, Čeminac, Jagodnjak i Darda.
– LAG Karašica sa sjedištem u Petrijevcima koji obuhvaća gradove Belišće, Donji Miholjac, Našice i Valpovo te općine Bizovac, Donja Motičine, Đurđenovac, Feričanci, Koška, Magadenovac, Marijanci, Petrijevci, Podgorač, Podravska Moslavina i Viljevo.
– LAG Strossmayer sa sjedištem u Đakovu koji obuhvaća Grad Đakovo te općine Drenje, Levanjska Varoš, Satnica Đakovačka, Semeljci, Strizivojna, Trnava i Viškovci.
– LAG Vuka-Dunav sa sjedištem u Antunovcu koji obuhvaća Grad Osijek (naselja Tenja, Brijest, Josipovac, Višnjevac i Sarvaš) te općine Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Čepin, Šodolovci, Vladislavci i Vuka.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

13 − 6 =

Vrijeme danas