Policijsko izvješće: Poginulo 17 osoba u 9 mjeseci

Policijska uprava osječko-baranjska na svojim je web stranicama objavila  izvješće o stanju sigurnosti u prometu u prvih devet mjeseci 2017. godine. Ovu statistiku poraznom čini veći broj prometnih nesreća, nego što je zabilježen u istom razdoblju prošle godine, kao i broj poginulih.

U prvih devet mjeseci ove godine na području PU osječko-baranjske ukupno je evidentirano 1538 prometnih nesreća, što je 154 nesreće više nego prethodne godine. Ukupno je stradalo 613 osoba, od čega je 17 osoba poginulo, 4 više nego u 2016. godini, 119 osoba je zadobilo teške tjelesne ozlijede i 477 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. U 167 prometnih nesreća počinitelji su imali alkohola u krvi, a najviše prometnih nesreća evidentirano je petkom. U svakoj devetoj prometnoj nesreći vozači mopeda i  motocikla nisu imali zaštitnu kacigu na glavi.

U narednom periodu policija će pojačati nadzor i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ i to: alkoholiziranosti vozača, nepoštivanje dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i distrakcije (u prometnom smislu nepropisne uporabe mobitela), s obzirom na značajan udio navedenih prekršaja kao uzroka te grešaka, ali i stupnja implementiranosti rečenih kod nastanka prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Imajući u vidu predstojeće vremenske uvjete pojačat će se nadzor prometa i skrb prema najranjivijim sudionicima u prometu, posebno prema pješacima i biciklistima, u vidu njihovog kretanja i ponašanja, a kod pješaka pravilnost kretanja kolnikom i mjestima prelaženja prometnica. Kako su uzročnici najtežih prometnih nesreća, ali i česte žrtve, mladi vozači, postupanje i druge mjere planiranja usmjerit će se prema toj kategoriji sudionika u prometu te mjestima njihovog okupljanja.

Kompletno izvješće možete pročitati ovdje.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four × five =