Poljoprivrednici zadovoljni prinosom pšenice

Žetva pšenice na području Osječko-baranjske županije u punom je jeku. Povoljne vremenske prilike idu u prilog žeteocima, prinosi su na razini prosječnih, čak i bolji, a realno je skoro rješavanje svih uvjeta otkupa i skladištenja kao i cijena. Danas je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sa suradnicima i predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Matijom Brlošićem obišao žetvene radove OPG-a Čolaković iz Šaga.

Dragan Čolaković raspolaže s 350 hektara poljoprivrednih površina od koji je na 86 hektara pod pšenicom.

„Prinosi nisu loši, dapače bit će bolji nego lani, a vjerujem da će i cijene biti bolja. Iako se sve manje poljoprivrednika odlučuje za pšenicu, pa je kod nas posijan rekordno mali broj hektara, moja obitelj ipak u pšenici vidi priliku.“ – rekao je Čolaković.

Pšenica nije isplativa ako se sije na usitnjene površine, a dodamo li tome i lanjske nepovoljne uvjete otkupa i niske cijene, mnogi su odustali pa je sjetva pšenice ovogodišnjeg roda u cijeloj Hrvatskoj obavljena na samo 98.000 hektara. Gotovo polovina od toga je posijana u Osječko-baranjskoj županiji.

„Od ukupno 200.892 ha oranica na području Osječko-baranjske županije, jesenska sjetva obavljena je 61.500 ha. Pšenicom je zasijano 40.000 ha, ječmom 12.000 ha, uljanom repicom 7.500 ha, a zob je na 1.000 ha. Dakle, na području naše županije još uvijek je gotovo polovica ukupnih površina pod najvažnijom krušaricom. Već iz te činjenice vidi se koliko je za nas važna ta proizvodnja i zašto smo zainteresirani za ostvarivanje što boljih uvjeta od proizvodnje preko skladištenja do prodaje“ – istaknuo je župan Anušić.

Na pitanje novinara hoće li se situacija s Agrokorom odraziti na otkup i cijene pšenice, župan je kazao da je prema svim informacijama situacija u Agrokoru stabilna i neće biti stečaja, a to znači da neće biti ni problema u otkupu pšenice.

„Stabilno poslovanje Belja od posebnog je značaja za ovo područje i oslonac razvoja, osobito Baranje, a kao što znamo hrvatska Vlada daje posebnu pozornost Belju tako da ne očekujem probleme“ – rekao je župan te dodao kako poljoprivrednici sami odlučuju što će sijati.

Matija Brlošić također očekuje da će otkup i cijene pšenice ove godine biti puno bolji za proizvođače. „Rekordno je malo površina pod pšenicom, prinosi i kvaliteta zrna su dobri, postoje ugovori o izvozu pšenice, a očekuje se i donošenje novog pravilnika o parametrima kvalitete pšenice, koji ide u prilog proizvođača, zato i očekujemo porast cijene pšenice.“ – zaključio je Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. (I. G. Galić)

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

nineteen − 2 =